Debatt: Tagga ambassaden med budskapet Frige Gui Minhai

Publicerad 3 maj 2022

Idag tisdag 3 maj är det internationella pressfrihetsdagen. Journalistförbundet deltar bland annat i en manifestation i Stockholm för Gui Minhai och att han ska släppas fri. Vidare skriver i förbundsordförande Ulrika Hyllert en debattartikel i Journalisten. Läs den här:

Tagga ambassaden med budskapet Frige Gui Minhai

Det sitter en ny ambassadör innanför portarna på Kinas ambassad på Lidovägen 8 i Stockholm. Cui Aimin har hållit en betydligt lägre profil än sin föregångare Gui Congyou. Under Congyous tid på Lidovägen kommunicerades regelbundet angrepp mot journalister via ambassadens hemsidan och den särskilda avdelningen ”Spokespersons remarks”. Attackerna på enskilda journalister i Sverige har bytts mot en mer traditionell diplomatisk retorik sedan Cui Aimin tillträdde i början av året.
 
I februari startade ambassaden ett Twitter-konto. Det är en tydlig temperaturmätare av den diplomatiska ambitionen från den nuvarande ambassadören. Twitterkontot verkar handla om att sprida bilden av Kina som ett framstående land inom bland annat medicin och rymdteknik. På så sätt är det propagandakanal, men det finns även diplomatiska inslag och tweets om den svenska kungen och utrikesminister Ann Linde.
 
Det är positivt att det verkar finnas en ambition att sluta attackera svenska journalister i Sverige. Men att ambassadören beter sig sansat i Sverige ändrar inte det faktum att Kina fortsatt kränker mänskliga rättigheter i Kina. Det gör inte att fängslandet av journalister i Kina mindre allvarligt. Att den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai fortfarande sitter fängslad i Kina för att ha använt sin yttrandefrihet är oacceptabelt. Det spelar ingen roll hur diplomatisk den kinesiska ambassadören i Sverige är – vi kommer fortsätta kämpa för Gui Minhais frigivning.
 
Varje måndag twittrar Journalistförbundet och kräver att Gui Minhai ska friges. Igår taggade vi den kinesiska ambassadens twitterkonto. Vi kommer att fortsätta göra det för att påminna den kinesiska ambassadören om att det finns en mörk baksida till den kinesiska regiminens propaganda. I dag på internationella pressfrihetsdagen vill jag uppmana alla organisationer som är engagerade i Gui Minhais fall att göra samma sak. Frige Gui Minhai!

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Senast ändrad 3 maj 2022