3 maj: Stödmanifestation för Gui Minhai

Publicerad 28 april 2022

Tisdag 3 maj är det internationella dagen för pressfrihet. I samband med detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet klockan 11.30 utanför Kinas ambassad i Stockholm.

3 maj är det Internationella dagen för pressfrihet. Denna dag uppmärksammas också den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai som frihetsberövades under en semesterresa i Thailand.

2020 dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett den så kallade ”domen”. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker.

För att påskynda Gui Minhais frihet anordnas en stödmanifestation tisdagen 3 maj 11.30 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken.) 

Ulrika Hyllert med vykort till Gui Minhai

På plats kommer det finnas nytryckta födelsedagskort till Gui Minhai som fyller 58 år torsdag 5 maj. Födelsedagskorten lämnas till Kinas ambassad 5 maj.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som genomförs med stöd av samarbete med Journalistförbundet, Svenska förläggareföreningen, Svenska Pen, Sveriges Författarförbund, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.

Medverkande:

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Anna Gullberg, vice ordförande publicistklubben

Lars Ellström, sinolog

Erik Larsson, styrelseledamot Reportrar utan gränser

Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare

Senast ändrad 28 april 2022