Ukraina: De skänker pengar till kollegor i krig

Publicerad 15 mars 2022

Många bidrag har kommit in till Journalistförbundets insamlingsfond. En delsumma har redan kunnat skickas, men vi fortsätter att samla in pengar, som ska gå till utsatta journalister som på olika sätt drabbats av kriget i Ukraina.

"Vi hoppas att så många journalistklubbar i Sverige som kan, hjälper till att stötta våra kollegor i Ukraina", säger TV4-klubbens ordförande Victoria Banozic.

Pengarna som samlas in till Journalistförbundets insamlingsfond ska gå till de två journalistförbunden i Ukraina, NUJU och IMTUU, och Europeiska Journalistfederationens EFJ:s arbete med att stötta journalister och mediearbetare i Ukraina. Även ukrainska journalister som tvingats lämna landet kan få hjälp ekonomiskt. De tre organisationerna har tillsammans skapat Ukraine Safety Fund, dit de insamlande pengarna från oss i Sverige oavkortat går. Även internationella journalistfederationen IFJ ingår i arbetet med att samla in pengar till Ukraine Safety Fund.

Ingen tvekan i akut läge

Victoria Banozic, ordförande för journalistklubben vid TV4, berättar att det inte fanns någon tvekan när frågan om att skänka till fonden togs upp. 

Victoria Banozic

– Det var, helt ärligt, ingen diskussion om vi skulle bidra, snarare då om summan. Det fanns de som ville ge mer än de 50 000 kronorna vi landade i.

Hur fick ni till ert snabba beslut?

– Journalistklubben på TV4 har en god ekonomi och så som situationen ser ut i Ukraina är det inte läge att vänta. Vi i styrelsen anser oss ha mandatet att fatta snabba beslut i det kritiska läget som är i Europa just nu så länge vi beter oss ansvarsfullt, både mot de egna medlemmarna i klubben och våra gemensamma pengar, men också gentemot kollegor i resten av världen som riskerar sina liv för att kunna bidra med god journalistik. 

Hur känns det att kunna vara med och bidra så mycket? 

– Det känns självklart bra att kunna bidra ekonomiskt, samtidigt är det bitvis oerhört frustrerande att inte kunna hjälpa på ett mer handgripligt vis. Det är sällan som behovet av sanningsenlig journalistik är så uppenbar och extremt viktigt som just nu. Vi hoppas att så många journalistklubbar i Sverige som kan, hjälper till att stötta våra kollegor i Ukraina men även att vi i förbundet hjälper de modiga journalister i Ryssland som fortfarande försöker driva fri och oberoende journalistik där.

"Hjälp med att kunna utföra sitt uppdrag"

Göteborgs-Postens journalistklubb har skänkt 40 000 kronor ur klubbkassan. Ordförande Gabriella Mohoff berättar att beslutet kom snabbt även där, i och med det akuta läget. 

Gabriella Mohoff
Foto: Tor Johnsson

Hur har diskussionen gått i klubben om detta?

– Diskussionen var snabb och kort. Vi hade precis gått igenom räkenskaperna inför årsmötet och insåg att vi hade en ganska god kassa. Vi har skänkt pengar till fonder tidigare när vi har känt att vi haft råd och den här gången handlar det om ett extremt akut läge.

Hur fick ni till ett så snabbt beslut?

– Alla i klubbstyrelsen var eniga om att lägga fram förslag om att skänka pengar till fonden på årsmötet. Vi hade årsmöte precis efter och årsmötet fattade sedan beslutet efter en stunds diskussion om summa och om vad pengarna skulle gå till i fonden. 

Vad tror du är viktigast att våra drabbade kollegor får hjälp med just nu?

– Jag tror att det viktigaste för våra kollegor i Ukraina just nu är att de får hjälp med att kunna utföra sitt uppdrag, till exempel genom att ha någonstans att sova, jobba och äta. Att de får hjälp med beskydd och den utrustning de behöver för att kunna nå ut med sin rapportering, säger Gabriella Mohoff.

Ge ett bidrag du också! 
Bankkonto: Swedbank 8901-1, 704 301 321-3 (företagskonto) 
Swish: 123 673 01 70

Senast ändrad 17 mars 2022