PFK blir en del av Journalistförbundet

Publicerad 9 november 2021

Pressfotografernas Klubb, PFK, blir vid årsskiftet en del av Journalistförbundet. Det står klart efter ett enhälligt beslut vid PFK Sveriges årsmöte 8 november 2021.

– Det känns stort! Både för PFK, Journalistförbundet och inte minst för våran yrkeskår, säger PFK:s ordförande Nora Lorek direkt efter att beslutet tagits. 

"Det är nu vi kan börja"

Pressfotografernas Klubb och Journalistförbundet har under många år samarbetat. Bland annat är det Journalistförbundet som utfärdat presskort till PFK:s medlemmar och Journalistförbundet har årligen bidragit med pengar till tävlingen Årets Bild. 

– Jag är oerhört stolt och glad över att få välkomna Pressfotografernas Klubb in i Journalistförbundet. Det är en styrka att tillsammans få driva yrkesfrågor och fackliga frågor för bildjournalister, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, som också deltog på PFK:s årsmöte. 

– Jag ser det här som ett första steg att utplåna ett vi och de tänk som ofta ställt bildskapare och journalist mot varandra i fackliga frågor istället för att jobba tillsammans. Det är nu vi kan börja, säger PFK:s ordförande Nora Lorek. 

BLF också på väg in

Även BLF, Bildleverantörenas förening, arbetar för att vid årsskiftet bli en del av Journalistförbundet. Det formella slutgiltiga beslutet kommer BLF:s medlemmar ta på ett föreningsmöte i december.

– Med PFK:s och BLF:s inträden i förbundet kommer vi satsa på att stärka bildjournalistiken och fotografernas roll i förbundet och i branschen, säger Ulrika Hyllert. 

Arbete pågår nu med att ta fram information om hur hur processen fram till årsskiftet kommer att gå till och hur det rent praktiskt ska gå till när befintliga medlemmar i PFK och även BLF ska bli medlemmar i Journalistförbundet. 

Senast ändrad 13 oktober 2022