Nu flyttar kansliet till Kungsgatan

Publicerad 2 september 2021

Journalistförbundets kansli har funnits på Vasagatan i Stockholm i 36 år, och nu bär det av till nya lokaler på Kungsgatan. Reception och presskortsmottagning håller stängt under flyttperioden, men kanslipersonalen går att nå som vanligt via mejl och telefon.

1985 flyttade Journalistförbundets kansli in i det som döptes till Journalisternas Hus på Vasagatan 50. Restaurangen Pressklubben på gatuplan var länge en samlingspunkt för Stockholmsjournalister. Huset bär på många minnen, från den gamla bastun i källaren till stora samlingsrummet högst uppe under takplåten – där många förbundsstyrelser och avtalsdelegationer har tillbringat åtskilliga timmar med att arbeta för bättre villkor för medlemmarna. 

Mycket av förbundets själ sitter förstås i väggarna, men nu tar vi med både den och hela vårt kansli och flyttar till nya lokaler på Kungsgatan 28 i Stockholm. Flytten är en del i arbetet med att minska förbundets kostnader. 

Huset på Kungsgatan ägs av fackförbundet Vision och Journalistförbundet kommer att dela lokaler med fackförbundet Forena.

Stängt till 21 september

Under flyttperioden kommer receptionen och presskortsmottagningen att vara stängd, men från och med 21 september öppnar vi igen. Presskortsmottagningen kommer att ha samma öppettider som förut: tisdag och torsdag klockan 10-12. Lista över enskilda presskortshandläggare i Stockholm och övriga landet finns här.

Kanslipersonalen går som vanligt att nå via telefon och mejl. Förhandlings- och frilansjouren har också öppet som vanligt.

Huset kan komma att säljas

Värdet av Journalisternas hus utgör 75 procent av förbundets totala tillgångar. Vi utreder just nu huruvida huset ska säljas eller inte. Men tillsvidare har vi hyresgäster i huset. 

Eva-Maria Kollberg
Foto: Tor Johnsson

– Huvudargumentet för en försäljning är att vi vill öka medlemsnyttan. Medlemsantalet minskar och vi behöver vända på varje sten och se om vi kan använda våra resurser smartare och bättre. Det är också riskabelt att ha en så stor andel av förbundets medel låsta i en enda tillgång, fastigheten. Det säger kanslichef Eva-Maria Kollberg till Journalisten.

Senast ändrad 16 september 2021