Parterna välkomnar lagförslag om Las och omställning

Publicerad 7 juni 2021

Idag presenterade regeringen flera lagförslag med utgångspunkt i den överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd som PTK, IF Metall, Kommunal och Svenskt Näringsliv träffade i höstas. På en gemensam presskonferens kommenterade parterna de nya lagförslagen. 

Det är tre utredningar som presenterades idag och de rör anställningsskydd, en ny offentlig omställningsorganisation för grundläggande omställnings- och kompetensstöd och ett nytt parallellt offentligt studiestöd. Förslagen, som nu ska ut på remiss, är ett led i arbetet mot ett nytt huvudavtal. Och det är först när en statlig reglering är på plats som parterna kan underteckna ett nytt huvudavtal. Förslaget är att de nya lagarna ska träda i kraft 30 juni 2022, och börja tillämpas 1 oktober samma år.

Vid presskonferensen, som du kan se på PTK:s hemsida, välkomnade representanter från PTK, IF Metall, Kommunal och Svenskt Näringsliv resultaten från utredningarna och var nöjda med att förslagen låg i linje med överenskommelsen från i höstas. Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, kommenterade även regeringens lagförslag på PTK:s hemsida. 
– Överenskommelsen och lagförslagen innebär kraftigt förbättrade ekonomiska och praktiska möjligheter till utbildning under arbetslivet – både för anställda och för personer som är mellan jobb. 

Överenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som i höstas träffades mellan PTK, IF Metall, Kommunal och Svenskt Näringsliv välkomnades inte av alla. Kritiken handlade bland annat om att överenskommelsen öppnade upp för fler undantag i turordningsreglerna. En kritik som bland annat riktades mot oss i Journalistförbundet, som ett av medlemsförbunden inom PTK. På sjf.se förklarade förbundsstyrelsen hur processen gått till och att fördelarna med en överskommelse till sist vägde över. 

Efter att regeringen idag presenterat lagförslagen kan Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif fortsatt se flera positiva förslag, utifrån hur det ser ut i mediebranschen idag. 
– Vi välkomnar särskilt de kraftigt förstärkta möjligheterna till vidareutbildning och kompetensutveckling, både inom sitt befintliga jobb och till nya jobb. För en bransch som mediebranschen, med hög utvecklingstakt, är detta avgörande. Det är också välkommet att även egenföretagare ska kunna ansöka om det föreslagna statliga omställningsstudiestödet, säger Johan Lif och tillägger:
– Sedan tidigare är vi också glada över att visstidsanställda nu fullt ut ska omfattas av omställningssystemen, både de kollektivavtalade och de statliga. Detta är ett viktigt steg för tryggheten i vår bransch.
 

Senast ändrad 7 juni 2021