Foto: Journalistförbundet

Hög tid att söka IR-ersättning för dig som fotograferat/illustrerat

Publicerad 4 mars 2021

Mars månad betyder det är dags söka IR-ersättning. Det är en ersättning för dig som haft bilder införda i böcker och tidningar som kan ha kopierats på skolor och arbetsplatser. Nytt för i år är att du även kan söka ersättning för vissa digitalt publicerade bilder.

Individuell reprografiersättning (IR) är en ersättning som kommer från de avtal som Journalistförbundet med flera organisationer inom Bonus Copyright Access ingår med grundskolor/gymnasier/högskolor och arbetsplatser, avtal som gör det möjligt för dessa användare att kopiera från böcker, tidningar/tidskrifter och webbplatser. Men för att ta del av ersättningen måste du som bildskapare rapportera in var och när dina verk publicerats.

Rapportera in dina bilder

Det är Bildupphovsrätt Sverige som administrerar och fördelar IR-pengarna till upphovsmän inom bildområdet. Du som skapare söker pengar från IR genom att själv rapportera in när och var dina verk har publicerats/lagts upp på internet. Nytt för i år är att det även går att få ersättning för visst digitalt material, till exempel på internet. Den digitala användningen måste vara gjord av ett etablerat medieföretag för att omfattas av IR. Det innebär att bloggar, en egen hemsida, sociala medier och så vidare inte omfattas.

Läs mer om vad som gäller på Bildupphovsrätts hemsida: bildupphovsratt.se/upphovspersoner/skolkopiering

Ny sajt för inrapportering

Du som tidigare sökt IR-ersättning har kanske redan märkt att Bildupphovsrätt har en ny sajt för inrapportering. Nu kan du logga in och söka med BankID. Allt står tydligt på Bildupphovsrätts hemsida om hur du gör.

Många söker – svarstiderna är lite längre

Just nu är det väldigt högt söktryck och våra kollegor på Bildupphovsrätt ber om tålamod och att svarstiderna just nu är lite längre.

OBS! Glöm inte att även du som i första hand är skrivande journalist (reporter) också kan söka, givetvis under förutsättning att du haft bilder införda i antingen tryckta medier eller bilder upplagda på internet.

Lycka till och glöm inte att söka! Det är pengar du som kreatör har rätt till enligt upphovsrättslagen.

Senast ändrad 4 mars 2021