Vi stämde staten – medlemmar får mer ersättning

Publicerad 23 oktober 2020

När Metro gått i konkurs fick våra medlemmar inte ut tillräckligt mycket ersättning genom den statliga lönegarantin. Vi tvingades stämma staten, och nu har vi nått en förlikning i tingsrätten. De sju berörda medlemmarna får ut 95 procent av det vi begärt.

Det var i april 2020 som vi stämde staten i Stockholms tingsrätt. Vi ansåg att utbetalningen genom den statliga lönegarantin skulle ligga i nivå med den uppsägningslön och semesterersättning de hade rätt till enligt kollektivavtal. Därför krävde Journalistförbundet ytterligare en-två månadslöner för var och en av de drabbade medlemmarna.

Får ut nästan hela beloppet

Journalistförbundet har nu lyckats nå fram till en förlikning, som innebär att de sju medlemmarna får ut 95 procent av det som vi i Journalistförbundet yrkat på. Totalt betalas 334 487 kronor ut. 

Katarina Dahlskog

Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog är mycket nöjd med utfallet.

– Det har varit väldigt många turer vad gäller Metro, som drabbat våra medlemmar på många olika sätt under lång tid. Från det att bolaget gick in i en rekonstruktion tills att bolaget slutligen försattes i konkurs. Medlemmar, journalistklubben och förbundet har kämpat för att få fram bästa möjliga resultat för medlemmarna. Därför känns det väldigt bra att vi nu också lyckats få ytterligare ersättning till våra medlemmar för uppsägningstid som de enligt vår uppfattning har rätt till, säger hon. 

"Känns superkul"

Linnea Bergman jobbade som reporter och nyhetschef på Metro, och är en av dem som får ut mer pengar nu.

– Det känns superkul såklart. Det var ingen ersättning jag hade räknat med, utan en liten bonus efter allt vi på Metro gick igenom förra året. 

Linnea Bergman


Hon är nöjd med det stöd som hon och hennes kollegor fick från Journalistförbundet i samband med Metros rekonstruktion och konkurs.

– Jag upplevde att vi fick fin hjälp från Journalistförbundet från dag ett, när vi upptäckte att våra löner inte hade kommit in på kontot, och i hela processen efter det. Vi var med om något som man aldrig tror ska hända, men det händer faktiskt. Speciellt i vår bransch som präglas av en hel del osäkerhet, säger Linnea Bergman.

Senast ändrad 26 oktober 2020