Foto: Tor Johnsson

Frågetecken måste redas ut om nya stödet till frilansar

Publicerad 11 september 2020

Många av Journalistförbundets medlemmar med enskild firma kommer förhoppningsvis att omfattas av regeringens nya omställningsstöd. Det är en mycket välkommen nyhet, men det finns flera detaljer som kan vara till nackdel för dem som behöver stödet som mest.

Regeringen meddelade i onsdags att man planerar för ett stöd på 5 miljarder kronor, som ska gå till personer med enskild firma som drabbats ekonomiskt under coronakrisen.

– Det här är så efterlängtat, nödvändigt och viktigt, kommenterade ordförande Ulrika Hyllert beskedet när det kom. 

Men hon ser också att det finns en del problem i förslaget. Villkoret för att kunna få stödet är att man måste ha haft en omsättning på minst 200 000 kronor år 2019. Och under krismånaderna 2020 ska man ha en viss procents minskning jämfört med samma månader i fjol.

I en intervju med Arbetsvärlden lyfter Ulrika Hyllert dessa problem:

  • Vissa jobbar med långvariga projekt som inte faktureras löpande.
  • Vissa har varit föräldralediga eller sjukskrivna.
  • Många har tagit ut ledighet/semester under de aktuella månaderna.

– Vid en första anblick ser det bra ut, men djävulen sitter i detaljerna, och vi inväntar promemorian om kommer inom ett par veckor. När vi kan se helheten kan vi också veta om det finns grupper inom vårt kollektiv som hamnar utanför, säger Gert Lundstedt, Frilans Riks ordförande, i en intervju med tidningen Journalisten.

Senast ändrad 11 september 2020