Foto: Tor Johnsson

Efterlängtat stöd till enskilda firmor 

Publicerad 9 september 2020

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet presenterade på onsdagskvällen ett stöd på 5 miljarder kronor för personer med enskild firma som drabbats av corona-krisen. ”Det här är så efterlängtat, nödvändigt och viktigt”, kommenterade Ulrika Hyllert beskedet.

Journalistförbundet ska nu analysera det finstilta och vänta på fler detaljer angående  för hur stödet är utformat, i promemorian som ännu inte är klar. 

– Jag hoppas att reglerna fångar upp de allra flesta av våra frilansmedlemmar, så att så många som möjligt kan ta del av det helt nödvändiga stödet. Det är väldigt välkomna pengar för dem som tappat all eller en stor del av intäkterna sedan i mars, kommenterar Ulrika Hyllert direkt efter beskedet. Hon väljer även att lyfta allt hårt arbete som ligger bakom att ett förslag nu kommer:

– Det jag tänker på nu är vilket fantastiskt samarbete och gemensam kamp det har varit. För att skapa tryck och medvetenhet hos politikerna om nödvändigheten med ett riktat och bra utformat stöd. Så många organisationer, fackförbund, enskilda medlemmar, eldsjälar och allierade som har slitit i månader för att det här skulle bli verklighet. 

I Regeringskansliets pressmeddelande står det att ”det föreslagna stödet bär stora likheter med omställningsstödet, men riktar sig specifikt till enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin. Dessa företag kan få ersättning med 75 procent av omsättningstappet. En förutsättning är bland annat att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år.”

Läs mer om det föreslagna stödet och hur det är utformat i Regeringskansliets pressmeddelande: Omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare 

Senast ändrad 10 september 2020