Foto: Tor Johnsson

SVT-klubben skänker 10000 kr till krisfonden

Publicerad 4 maj 2020

Journalistklubben vid SVT bidrar med pengar till krisfonden för förbundets frilansande medlemmar. 
– Vi vill visa solidaritet med våra frilansande kolleger, säger klubbens ordförande Hanna Nyberg.

Många frilansar har fått det tufft ekonomiskt på grund av corona-pandemin, och regeringens åtgärder hjälper inte dem som har enskild firma. Med anledning av det exceptionella läget fattade Journalistförbundets styrelse beslut om att upprätta en krisfond, med pengar från konfliktfonden.

– Många frilansar omfattas inte av de sociala skyddsnäten, utan står helt på bar backe. I en sådan situation känns det viktigt att verkligen göra vad man kan. Därför har vi startat den här fonden, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund.

Hoppas att fler hakar på

Varje vår hålls SVT-klubbens årsmöte i Stockholm, och i vanliga fall samlas ungefär 30 förtroendevalda från hela landet. Men detta år är inget vanligt år, så mötet fick hållas på distans. Klubben sparade in på kostnader för resor, lunch och fika – och ett överskott uppstod.

När krisfonden startades kändes det självklart för Journalistklubben vid SVT att bidra.

– Då vi vill visa solidaritet med våra frilansande kolleger kändes det som en fin grej att kunna ge det överskottet till krisfonden. Jag hoppas att andra klubbar som har ekonomisk möjlighet och högavlönade i branschen – som inser värdet av en mångfald på mediemarknaden – gör samma sak, säger klubbordförande Hanna Nyberg.

"Det kändes som en fin grej att kunna ge överskottet till krisfonden."

SR-klubben antar utmaningen

Journalistklubben vid SR var inte sena med att följa SVT-klubbens exempel. "Självklart vill vi också stötta våra frilansande kollegor! Även vår klubb fick pengar över när årsmötet hölls digitalt och vi antar SVT-klubbens utmaning och skänker 10 000 kronor till Journalistförbundets krisfond", skrev de på sin facebook-sida redan samma dag.

10000 kr per stipendium

Startsumman i krisfonden var 2,5 miljoner kronor, och varje medlem som beviljas stipendium tilldelas 10000 kronor. Journalistförbundet välkomnar bidrag från fler branschaktörer, som vill visa sin solidaritet för de utsatta frilansarna. Externa bidrag kan sättas in på ett konto som Journalistförbundet öppnat enbart för detta ändamål. Överföring kan även ske via Swish. Mer information om detaljerna finns på frågor och svar-sidan, länk nedan.

Bankkonto: Swedbank 8901-1, 704301321-3 (företagskonto)

Swish: 123 330 59 76

Senast ändrad 4 maj 2020