Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundet kommenterar vårbudgeten

Publicerad 15 april 2020

Idag presenterade regeringen vårbudgeten. En budget som är långt ifrån tillräcklig för att mediebranschen ska klara corona-krisen och det saknas tillräckliga åtgärder för att stötta frilansande journalister. 

Regeringen aviserade redan för en och en halv vecka sedan att det avsätts 200 miljoner kronor extra i mediestöd för att branschen ska klara krisen. Journalistförbundet välkomnade stödet men sa samtidigt att det inte räcker.

– De 200 miljonerna är en permanent ökning av mediestödet vilket motiveras med att det kommer att behövas mer pengar till mediestödet framöver. Frågan är därför om det ens går att kalla de extra 200 miljonerna för ett ”krispaket” till branschen. Det verkar snarare som krisen har gjort att partierna lyckats komma överens om en välbehövlig höjning av mediestödet, säger Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande. 

Inte heller när det gäller att stötta frilansande journalister har regeringen vidtagit tillräckliga åtgärder.

– A-kassereglerna har visserligen ändrats så att det finns möjlighet att lägga företaget vilande en extra gång. Men för att få a-kassa måste man som frilans avsluta alla frilansuppdrag. Många ser inte det som ett alternativ eftersom det skulle göra det mycket svårt att starta verksamheten igen när krisen är över. För många av våra frilansmedlemmar skulle det vara till stor hjälp att kunna deltidstämpla, säger Ulrika Hyllert. 

För frilansar med aktiebolag finns det möjlighet till korttidsarbete. Samma möjlighet måste enligt Journalistförbundet finnas för de frilansar som har enskild firma. 

– Läget för medierna är akut och Journalistförbundet uppmanar regeringen att snabbt skjuta till mer pengar för att branschen ska klara krisen, säger Ulrika Hyllert. 

Senast ändrad 7 maj 2020