Manifestation för journalisten Jamal Khashoggi

Publicerad 30 september 2019

Onsdagen den 2 oktober klockan 11.30 hålls en manifestation, till stöd för den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och andra vars yttrandefrihet har inskränkts i Saudiarabien, vid Saudiarabiens ambassad i Stockholm.

Det bestialiska mordet på den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har väckt avsky runt om i världen.

Långt bort ifrån det mediala strålkastarljuset fortsätter Saudiarabien strypa all yttrande- och pressfrihet. I årets Reportar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar landet på bottenplatsen 172. Uppemot 30 journalister befaras vara frihetsberövade för närvarande i landet.

En av alla dessa som drabbats av Saudiarabiens tillslag är den saudiske bloggaren Raif Badawi som för fem år sedan dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha förolämpat islam på sin webbplats.

För att uppmärksamma mordet på Jamal Khashoggi anordnas en manifestation onsdagen den 2 oktober 2019 klockan 11.30 utanför Saudiarabien ambassad, Sköldungagatan 5 i Stockholm.

Medverkande:

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten
Kurdo Baksi, journalist och opinionsbildare

med flera.

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo baksi och Helena Giertta.

Manifestationen anordnas med stöd av Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidningen Journalisten.

Senast ändrad 26 februari 2020