20 anställda sägs upp på Metro

Publicerad 28 juni 2019

Förhandlingarna om en omorganisation på Metro har avslutats i oenighet mellan den lokala journalistklubben och ledningen för Metro. Resultatet av förhandlingen är att Metro säger upp 20 anställda journalister och fyra anställda blir kvar i företaget.

- Det här är ohyggligt uppslitande, det är vänner och kollegor som sägs upp från en redaktion som kämpat så hårt genom åren, säger Åsa Larsson, journalistklubbens ordförande på Metro, i en intervju i Journalisten efter att förhandlingen avslutats. 

Besked om uppsägningar har lämnats till medarbetare och under fredagen kommer journalistklubben på Metro ha samtal med medlemmar. Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande, känner idag stor besvikelse: 
 
- För det första är det väldigt beklagligt och sorgligt att så här många journalister blir av med sina jobb. Jag vet att de har jobbat oerhört hårt under en väldigt svår tid för att få det här att fungera, säger Tomas Backlund som träffat flera av medlemmarna under veckan och tillägger:
- Men tyvärr är det inte bara de förlorade jobben som är sorgligt i det här, det är också sättet som det här har gått till på som är rent ut sagt bedrövligt.
 
Det var i tisdags som Metros ägare, Christen Ager-Hanssen, i en intervju i Expressen sade att han skulle begära förlängning av den rekonstruktion som pågår av företaget och att han inte såg att journalister passade in i tidningen Metros affärsplan. Istället såg han en möjlighet att använda sig av contentbyråer för att producera innehåll för Metro. Information som inte hade getts till de anställda inför publiceringen, utan de som arbetar på och för Metro fick läsa det via de medier som rapporterade om nyheten under tisdagen.
 
- Hade han haft en känsla för ansvar och respekt hade det inte varit för mycket begärt att han ändå förvissat sig om att personalen fått reda på planerna först, i stället för att få läsa om dem i andra medier, säger Tomas Backlund.
 
Metro kallade under tisdagen, efter uppmärksamheten i media, till förhandling om en omorganisation. En förhandling som nu alltså är avslutad i oenighet.
 
- Uppenbarligen förstår inte Christen Ager-Hanssen och Metros ledning värdet av att ha en redaktion som producerar journalistik, där helheten ofta blir större än summan av delarna. Men tycker man att ”det är ett handikapp att ha anställda journalister” och att ”journalister inte passar in i affärsplanen”, kanske man inte riktigt förstår vad det innebär att driva ett medieföretag.
 
Om du är anställd på Metro och har frågor kontakta journalistklubben på Metro. Om du är frilans och har frågor kring Metro kontakta oss på frilansjouren@sjf.se
 
Metro har sedan i april varit under rekonstruktion med anledning av den ekonomiska situationen i företaget. Under fredagen har Metro lämnat in en ansökan om fortsatt rekonstruktion utifrån den nya organisationen. 

 

 

Senast ändrad 26 februari 2020