Nu inleds 2017 års avtalsrörelse

Publicerad 17 januari 2017

Den 17-18 januari samlas 115 av Journalistförbundets förtroendevalda på Djurönäset utanför Stockholm. Under onsdagen hålls konferens som innebär startskottet för årets förhandlingar för bättre kollektivavtal.

− Det är viktigt att samla representanter för så många kolleger, inte minst i dessa tuffa tider för journalister, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Kollektivavtalen är våra viktigaste verktyg för att skapa och upprätthålla bra villkor – och för detta är våra medlemmars engagemang helt avgörande.

Under konferensen möts journalister från Journalistförbundets samtliga kollektivavtalsområden − dagspress, public service, tidskrift, kommersiella etermedier och bemanning. Även förbundets frilansar och studentmedlemmar är representerade.

− Våra kollektivavtal innehåller rättigheter som våra medlemmar har tillkämpat sig under många år, säger Jonas Nordling. Den stora utmaningen i dag är hur vi tar dessa avtal in i framtiden så att de på bästa sätt kan möta mediebranschens utmaningar.

Avtalskonferensen föregås av en dag med facklig utbildning, med särskild fokus på arbetsmiljöfrågor.

− Den nya föreskriften om social och organisatorisk arbetsmiljö innebär att våra skyddsombud och andra fackliga representanter nu har större möjligheter än tidigare att på allvar diskutera de arbetsmiljöfrågor som våra medlemmar brottas med, säger Johan Lif, Journalistförbundets förhandlingschef.

De nuvarande kollektivavtalen går ut den 31 mars 2017. Dessförinnan kommer Journalistförbundets avtalsdelegation att ha överlämnat preciserade krav till motparten, Medieföretagen.

Här hittar du programmet
Läs om hur avtalsförhandlingarna går till

Här hittar du de aktuella kollektivavtalen för journalister:

Aktuella kollektivavtal och frilansavtal

För mer information kontakta:
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, 070-786 84 33
Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet, 072-721 51 00

Senast ändrad 6 mars 2020