600 nedladdade presskort 

Publicerad 19 januari 2024

Intresset för att hämta ut Journalistförbundets nya digitala presskort har varit stort. Sedan lanseringen den 10 januari har 600 medlemmar valt att ladda ner presskortet. 

Erika Wiman Snäll, lokalredaktör i småländska Högsby för tidningen Barometern-OT, var en av dem första att ladda ner det digitala presskortet.

– Det var jätteenkelt att ladda ner det, kanske för att jag redan hade ett Freja eID, men allt gick på bara några minuter, säger Erika Wiman Snäll när hon får frågan om hur det fungerat att hämta ut kortet. 

Slipper resa till presskortshandläggare

Erika Wiman Snäll är även ledamot i Journalistförbundets styrelse. En förbundsstyrelse som förra året fattade beslut om att förbundet skulle införa digitala presskort, tillika medlemskort. Ett tungt skäl till skiftet från fysiska presskort till digitala presskort, var att göra det enkelt och säkert att skaffa ett presskort oavsett var i Sverige medlemmen bor. 

– Jag är jättenöjd med att inte behöva åka flera mil för att träffa en presskortshandläggare. Det har många gånger under min 30-åriga karriär varit ett problem som gjort att jag i perioder inte haft något presskort, säger Erika Wiman Snäll. 

Ladda ner och aktivera på sjf.se 

På vår hemsida finns information och instruktioner för hur du ska ladda ner och aktivera ett digitalt presskort. Samt information om kontroll av presskort, för dig som arrangör eller er som på annat sätt möter våra medlemmar i sitt arbete. Information du kan hänvisa till om du får frågor från någon som vill se ditt presskort. 

Det digitala presskortet har tagits fram tillsammans med Freja eID, efter beslut av Journalistförbundets styrelse i september 2023. 

Senast ändrad 19 januari 2024