Foto: Felicia Gränd

Snart lanserar vi digitala presskort

Publicerad 11 december 2023

Journalistförbundet lanserar i januari ett digitalt presskort, som vi tagit fram tillsammans med Svenska Fotografers Förbund. Detta blir en ny giltig presslegitimation i Sverige för reportrar, fotografer och andra i mediebranschen när ni till exempel bevakar presskonferenser, konserter, sportevenemang, mässor, nyhetshändelser eller annat.

Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund har tagit fram det nya digitala presskortet tillsammans med Freja, en statligt godkänd mobil e-legitimation som används för identifiering. Presskortet kommer att användas via Frejas app i mobiltelefon eller i surfplatta.

Det digitala presskortet kommer inte ersätta dagens fysiska presskort. De kommer båda två vara giltiga presslegitimationer i Sverige.

Lansering inom kort

Under hösten har tekniken och systemet för digitala presskort testats. Planen är att kunna öppna upp tjänsten för medlemmar den 10 januari 2024. 

Mer information kommer löpande publiceras inför en lansering. På bilden ovan syns Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Läs mer om våra presskort på:

Vart vänder jag mig om jag har frågor?

Du kan mejla oss på Journalistförbundet på adressen presskort@sjf.se om det gäller frågor som rör det nya digitala presskortet och hur det påverkar dig som medlem. 

Har du frågor om dagens fysiska presskort eller internationella presskort, hittar du kontaktuppgifter här.

Har du frågor som bäst bevaras av Freja, så kan du hitta kontaktuppgifter till Freja här.

Senast ändrad 9 januari 2024