Foto: Tor Johnsson

Stöduttalande för kollektivavtal och den svenska modellen

Publicerad 1 november 2023

Journalistförbundet ger sitt stöd till de fackförbund som varslat om strejk för medarbetarnas rätt till kollektivavtal på företagen Klarna och Tesla.

Vi försvarar den svenska modellen som innebär en ordning där fackförbund och arbetsgivare kommer överens om löner och anställningsvillkor genom att teckna kollektivavtal. Kollektivavtal innefattar även tjänstepension samt försäkringar vid sjukdom eller arbetsskada. Genom kollektivavtal får anställda också rätt till inflytande på arbetsplatsen och representation i bolagsstyrelsen.

För att anställda ska få till stånd ett kollektivavtal vid Klarna har Unionen och Sveriges Ingenjörer gemensamt varslat om stridsåtgärder som träder i kraft från 7 november. IF Metall har tagit ut sina medlemmar i strejk från i fredags förra veckan för att få kollektivavtal på Tesla.

– Det är oerhört viktigt att vi står upp för den svenska modellen på arbetsmarknaden. Att det fortsatt ska vara arbetsgivarnas organisationer och fackförbunden som gemensamt förhandlar om löner och anställningsvillkor. Inte staten genom lagstiftning, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Att nio av tio arbetstagare i Sverige idag omfattas av kollektivavtal är en styrka och ger en stabilitet på arbetsmarknaden. Det är viktigt att vi försvarar denna unika modell vi har i Sverige, och det är självklart att Journalistförbundet ger sitt stöd till de fackförbund som nu tvingats varsla och gå ut i strejk för att få kollektivavtal, säger Ulrika Hyllert.
 

Senast ändrad 21 december 2023