Många redaktioner har aviserat neddragningar och olika typer av omorganisationer den senaste tiden. Det är med andra ord rätt tuffa tider i mediebranschen just nu.
Än så länge verkar dock det hårdnande ekonomiska läget inte ha påverkat frilansmarknaden allt för mycket.
– Det är möjligen några fler som ringer nu om uppsagda kontrakt, men det är ganska vanligt i slutet av året när företagen sätter sina budgetar för nästa år, säger Victoria da Silva.
Men det kan ändå vara bra att vara förberedd om en uppdragsgivare skulle få stora ekonomiska problem. Det finns nämligen några tidiga indikationer som kan vara bra att känna till.
– Att en uppdragsgivare helt plötsligt börjar betala fakturorna väldigt sent är inte ett bra tecken. Är det dessutom svårt att få tag på den som är ansvarig kan det tyda på att de har problem med likviditeten.
Så vad ska man som frilans göra då?
– Man ska inte bara gå och vänta och tänka att det löser sig. Försök att nå din kontaktperson eller kontakta ekonomiavdelningen direkt och fråga vad det är som händer. Gör klart för dem att du förväntar dig betalt för utförda jobb inom den tidsram ni kommit överens om.
Victoria da Silva tipsar också att man kan be om förskottsbetalning om uppdragsgivaren sedan tidigare är känd för att vara sen med sin betalning. Man bör också läsa på om dröjsmålsränta, förseningsavgifter och liknande åtgärder i Faktureringsguiden på vår hemsida. Var också noga med att alltid fakturera direkt efter utfört jobb.
– Det bör du ha som grundprincip. För om företaget skulle gå i konkurs eller gå in i en rekonstruktion kan du bli utan pengar om du inte skickat in dina fakturor.
Kan jag som frilans avbryta mitt uppdrag om jag inte får betalt?
– Det beror på vad ni kommit överens om. Du bör alltid kontakta oss på Frilansjouren innan du på eget bevåg slutar utföra jobb som du och en uppdragsgivare kommit överens om. Det är viktigt att vi får titta på ditt avtal innan du gör något drastiskt.