Foto: Journalistförbundet

Stopp i tillverkningen av presskort

Publicerad 13 oktober 2023

Företaget Idemia som tillverkar Journalistförbundets presskort har meddelat att de kommer att pausa tillverkningen och möjligheten att ansöka om nya presskort. Detta stopp träder i kraft om två veckor. Anledning av att Idemia ska testa ny teknik och nya rutiner för presskort. 

Besked om ett produktionsstopp gavs med kort varsel till Journalistförbundet igår den 5 oktober. Första besöket innebar att produktionen skulle stoppas redan nästa vecka. Journalistförbundet har efter beskedet fått Idemia att senarelägga produktionsstoppet till den 20 oktober. 

– Vi hade aldrig trott att vi skulle kunna få besked om detta med så kort varsel. Det drabbar medlemmar som är i behov av ett presskort, säger Journalistförbundets ekonomichef Eva-Maria Kollberg som haft kontakt med Idemia. 

I praktiken blir konsekvensen av Idemias besked att Journalistförbundets presskortshandläggare senast på tisdag 17 oktober måste skicka in de sista ansökningarna till Idemia. Detta för att ansökningarna ska kunna vara framme senast på fredag 20 oktober.

Presskortshandläggare informeras

Förbundets över 50 presskortshandläggare informeras under dagen om Idemias besked. Beskedet innebär att trycket mot presskorthandläggare kan öka. 

– Vi kommer kunna ha extra bemanning på Journalistförbundets kansli i Stockholm på tisdagar och torsdag då vi har presskortsmottagning. Det kan dock bli svårt för andra presskortshandläggare att med så kort varsel göra sig tillgängliga om många hör av sig runt om i landet. Detta måste vi respektera och vi måste just nu försöka göra det bästa av situationen, säger Eva-Maria Kollberg. 

Digitala presskort lanseras senare i höst

I september fattade Journalistförbundets styrelse beslut om att förbundet under hösten ska övergå till digitala presskort. De digitala presskorten kommer lanseras tidigast i slutet av oktober. 

– Planen har varit att kunna erbjuda medlemmar fysiska och digitala presskort parallellt under slutet av året. Efter beskedet från Idemia ser det i stället ut att vi under en period inte kommer kunna utfärda några presskort alls, säger Eva-Maria Kollberg. 

Du kan läsa mer om de digitala presskorten här.

Produktionsproblem för beställda presskort

Idemia meddelade även på torsdagen att de haft problem med produktion av presskort. Detta har inneburit att medlemmar i Journalistförbundet som beställt presskort efter sommaren fått vänta på att få ett nytt presskort att hämta ut. Idemia har denna vecka löst problemet och produktionen är åter igång. 

Idemia har även tidigare haft problem med sin produktion. Senast för ett år sedan stoppade Idemia all tillverkning av Journalistförbundets presskort i tre månader på grund av materialbrist. 

Idemia kan i nuläget ej ge besked om hur långvarigt det nya produktionsstoppet kommer att vara.

Internationella presskort påverkas inte

Att produktionen av Journalistförbundets fysiska presskort upphör, och övergången till digitala presskort, påverkar inget gällande internationella presskort. Det fortsätter som vanligt gällande ansökan och utfärdande. Läs mer om internationellt presskort här

Senast ändrad 24 oktober 2023