Foto: Journalistförbundet

Polisens agerande ifrågasätts efter JK-anmälan

Publicerad 4 september 2023

Justitiekanslern (JK) har lagt ner förundersökningen mot polisen, efter att två journalister förra året fördes bort vid en klimataktion. Dock ifrågasätter JK att polisen inte förhöll sig till uppgifterna att det handlade om två journalister.

Det var Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige som gemensamt lämnade in en anmälan till Justitiekanslern i juli 2022, med anledning av polisens agerande mot två journalister. Organisationerna hade tidigare fördömt polisens agerande då journalisterna fördes bort av polis i samband med att de bevakade en klimatmanifestation i centrala Stockholm. Samt fick journalisterna frågor om hur de känt till att manifestationen skulle äga rum, vilket journalisterna uppfattat som ett sätt att efterforska källor. De tvingades också lämna ifrån sig kamera och mobiltelefon i samband med bortförandet.

Tydlig signal från JK till polisen

De 1 september 2023 meddelade Justitiekanslern sitt beslut om att lägga ner förundersökningen.

– Det är bara att beklaga att det i frågan om brott mot efterforskningsförbudet inte ledde hela vägen fram till åtal. I beslutet skickar JK ändå en tydlig signal till polisen att det inte är ok att föra bort journalister bara för att de inte uppvisar presskort eller bär pressväst, säger Journalistförbundets ordförande ulrika Hyllert.

Dialog inledd med polisen

Journalistförbundet har vid flera tillfällen kritiserat polisen för att ha hindrat journalister från att göra sitt jobb. Polisen har också fått kritik av JO efter felaktiga ingripanden mot journalister som fotograferat skyddsobjekt. Under Almedalsveckan 2023 lyftes problematiken tillsammans med rikspolischefen i seminariet ”Polisens roll för att värna journalistiken i en demokrati”.
 
– Tyvärr är det här fallet inte unikt utan vi har sett flera exempel den senaste tiden då polisen fört bort eller till och med gripit och brottat ner journalister. Vi har inlett en dialog med polisen om detta och vi hoppas att polisen ser över sina rutiner i samband med den här typen av ingripanden, säger Ulrika Hyllert. 

Senast ändrad 4 september 2023