Foto: Journalistförbundet

Lista överlämnad för starkare press- och yttrandefrihet

Publicerad 6 september 2023

Journalistförbundet vill se politik som ökar öppenheten, stärker pressfriheten och som ger journalister bättre förutsättningar att göra sitt jobb. 
– Det här är viktiga yrkesfrågor som vi arbetat med i över 120 år. Vi har därför överlämnat förslag på åtgärder till kulturministern och justitieministern som stärker yttrande- och pressfriheten och i förlängningen demokratin, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert deltog på måndagen vid ett rundabordssamtal på kulturdepartementet. Med på mötet var även kulturminister Parisa Liljestrand, justitieminister Gunnar Strömmer, samt företrädare för mediebranschen.

– Mitt uppdrag är att se till att journalister har goda förutsättningar att utföra sitt jobb. Till exempel ska man inte stoppas av onödig sekretess, källskyddet ska inte riskeras, polisen ska inte hindra rapportering och en journalist ska definitivt inte riskera åtal för att man fått tag på en hemlig uppgift, säger Ulrika Hyllert i samband med mötet och tillägger: 

– Tyvärr har vi sett att journalistiskt arbete försvåras på grund av olika politiska beslut. Därför är jag positiv till att både kultur- och justitieministern vill ha en dialog med oss och övriga mediebranschen om de här viktiga frågorna och jag förväntar mig att de tar till sig våra förslag för en stärkt yttrandefrihet, säger Ulrika Hyllert. 

Lista överlämnad till minstrarna

I samband med rundabordssamtalet överlämnade Ulrika Hyllert ett brev till ministrarna med förslag på åtgärder för att stärka yttrandefriheten. Du kan läsa brevet här.
 

Senast ändrad 6 september 2023