Oskäligt avtal – hör av dig till oss

Publicerad 25 maj 2023

Nya regler för upphovsrätten gäller 2023 och uppdragsgivare måste alltid betala för återpublicering. Det är viktigt att du som frilans håller koll på dina avtal – och larmar förbundet om du erbjuds ett så kallat "fulavtal".

Man kan aldrig prata för mycket om upphovsrätt. Har du till exempel koll på hur du ska tänka när du får ett nytt avtalsförslag från en uppdragsgivare? 

– Det är viktigt att reagera när ett nytt avtal innebär försämringar i din upphovsrätt. Då ska du höra av dig till oss, säger frilanssamordnare Elisabet Wahl.

Förhandla upp när du har chans

Du behöver vara noga med dina avtal när du frilansar. Både att ha dem och att ha koll på innehållet. När du ska förnya ett avtal finns chansen att förhandla kring villkoren. Kanske är det något som du inte känner dig nöjd med – då är det dags att ta upp det till diskussion. 

– Stäm av ditt avtal med den avtalsguide som vi har på vår hemsida. Där finns det både förslag på konkreta skrivningar och många viktiga aspekter du bör tänka på, tipsar Elisabet Wahl.

Larma om fulavtal tidigt

Journalistförbundet vill gärna så snabbt som möjligt få reda på om du som skriver för en större uppdragsgivare plötsligt erbjuds betydligt sämre villkor när det gäller upphovsrätten. Då är risken stor att ni är fler som drabbats.

– Det är bra om vi känner till den här typen av förändringar. Om vi inte vet något kan vi inte heller hjälpa till, säger Elisabet Wahl.

Nya regler gäller 2023

Just försämringar i upphovsrätten är extra viktiga att larma förbundet om eftersom DSM-direktivet började gälla 1 januari 2023. Det betyder att företag som tidigare inte betalat något extra om material återanvänts i flera medier – till exempel inom en mediekoncern – nu måste betala extra i relation till användningen.

– Vi rekommenderar att du inte skriver under några avtal där du överlåter upphovsrätten utan att ta betalt för det. Och även om du känner dig tvingad att göra det anges det nu i upphovsrättslagen att medieföretag ska betala för materialets användning, även om det skriftliga avtalet säger något annat. Det kan därför vara bra att även om du känner att du måste skriva under ett sådant "gratisavtal" att du i mejl till företaget eller ansvarig redaktör påpekar att Upphovsrättslagen från och med 1 januari (29 §) innebär att man alltid har rätt till skälig ersättning i relationen till materialets användning, även om ett sådant skriftligt avtal säger ersättning noll kronor.

Får du ett avtal som kräver obetald publicering på flera ställen: Hör av dig till oss omedelbart. Enklast är att du mejlar frilansjouren@sjf.se så hjälper vi dig.

Senast ändrad 25 maj 2023