Foto: Tor Johnsson

Tidningen Journalisten AB söker ny chefredaktör/vd

Publicerad 24 mars 2023

Tidningen Journalisten AB söker en erfaren publicist som vill leda två kunniga och erfarna redaktioner. En position som innebär att du är mitt i mediedebatten och fortsätter att utveckla Sveriges viktigaste och mest inflytelserika medietidning. Du leder också bank- och finansbranschens bästa nyhetskälla.

Som chefredaktör/vd och ansvarig utgivare för tidningen Journalisten är du ansvarig för att leda och utveckla tidningen, och säkerställa att den fortsätter att leverera högkvalitativ journalistik. Du har en tydlig publicistisk vision och en förmåga att vässa journalistiken, både digitalt och i print. Du gillar att kombinera ett snabbt nyhetstempo med agendasättande och grävande journalistik. Du står för ett modernt och inkluderande ledarskap.

Tidningen ska på ett initierat sätt spegla och bevaka journalistikens villkor i samhället och journalisternas villkor i arbetslivet. Den ska också bevaka och rapportera om vad som händer i förbundets olika delar och vara den främsta kanalen för förbundets medlemmar. Ambitionen är även att nå utanför medlemskåren och befästa positionen som Sveriges nyhetsledande medietidning.

I uppdraget ingår också att arbeta med affärsutveckling genom att hitta nya intäkter, samt att utveckla tidningen digitalt.

Du är också chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Finansliv. Redaktionen arbetar självständigt med produktion av magasin, digital journalistik, nyhetsbrev och event. Tidningen bevakar bank- och finansvärlden där uppdraget är att ge en unik insyn i händelser och trender i branscher i ständig förändring.

Du har en förståelse för organisationspress och vikten av oberoende gentemot ägaren för att tidningarna ska kunna fylla sin demokratiska funktion för medlemmarna.

Ditt uppdrag

 • Arbetsledning och personalansvar för nio erfarna journalister på två redaktioner
 • Säkerställa att arbetet bedrivs med hög journalistisk kvalitet och integritet
 • Ansvar för bolagets verksamhet och löpande ekonomisk förvaltning och rapportering till styrelsen
 • Representera tidningarna i olika externa sammanhang och driva opinion

Bakgrund och erfarenhet

 • Mångårig erfarenhet av journalistiskt arbete på tidning eller tidskrift
 • God stilistisk förmåga
 • Flera års redaktionell ledarerfarenhet och bakgrund som ansvarig utgivare
 • Kunskap om och intresse för mediebranschen

Meriterande

 • Erfarenhet av digital utveckling och kunskap om digitala affärsmodeller
 • Kunskap om och intresse för bank-, försäkrings- och finansvärlden
 • Kunskap om och intresse för arbetsrätt och fackliga frågor

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen krävs hög integritet. Du gillar att vara ansiktet utåt, tycker om att driva opinion och trivs med att arbeta för en engagerad läsekrets. Som ledare är du lyhörd och har en coachande ledarstil.

Låter det intressant? Välkommen med din ansökan!

Rekryteringen görs via Novare Executive Search. Gör din ansökan på novare.se här:

Ansökan "Tidningen Journalisten AB söker ny chefredaktör/vd"

Har du frågor angående rekryteringsprocessen, kontakta Ebba Levin, +46 735 23 30 17, ebba.levin@novare.se alternativt Emilia Sandholm, emilia.sandholm@novare.se, +46 730 73 11 87.

Urval sker löpande så vi ser gärna din ansökan så snart som möjligt, dock senast 23 april. Observera att vi inte tar emot ansökningar via mejl.
 

Om Tidningen Journalisten AB
Tidningen Journalisten AB består av två redaktioner med totalt tio anställda som producerar journalistik digitalt och i print för Journalistförbundet och Finansförbundet.
Journalisten är Sveriges viktigaste och mest inflytelserika medietidning, grundad 1904. Journalisten är en medlemstidning, yrkestidning och facklig tidning som initierat speglar och bevakar journalistikens villkor. Utkommer med 10 nummer per år med cirka 15 000 ex och dagligen på Journalisten.se. journalisten.se/om-oss/fakta
Finansliv är Finansförbundets medlemstidning och är nyhetskällan för bank- och finansbranschen som skildrar branschen inifrån, ser de stora sammanhangen och ger perspektiv. Utkommer med 7 nummer per år med cirka 34 000 ex och dagligen på Finansliv.se. finansliv.se/about

Senast ändrad 24 mars 2023