Foto: Journalistförbundet

IFJ utesluter ryskt journalistförbund

Publicerad 23 februari 2023

Det ryska journalistförbundet RUJ har uteslutits som medlem i den internationella journalistfederationen IFJ. Beslutet togs av IFJ:s styrelse på onsdagen, och verkställdes omedelbart. RUJ har rätt att överklaga beslutet och få det prövat vid federationens nästa kongress.

Kritiken mot det ryska journalistförbundet RUJ har varit hård från såväl svenska Journalistförbundet som flera andra nationella journalistförbund inom IFJ.

Kritiken har rört hur RUJ agerat i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och det krig som pågått sedan dess. Bland annat har RUJ etablerat fyra ryska fackkontor på ockuperad mark i Ukraina. Något som IFJ:s ordförande Dominique Pradalié lyfter fram som skäl till beslutet, i ett pressmeddelande:

"The IFJ is an organization built on international solidarity, on principles of cooperation between member unions and respect for the rights of all journalists. The Russian Union of Journalists' actions in establishing four branches in the annexed Ukrainian territories have clearly shattered this solidarity and sown divisions among sister unions."

“Helt rätt beslut”

Tillsammans med de andra nordiska journalistförbunden har svenska Journalistförbundet krävt att IFJ ska utesluta RUJ. Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet i Sverige, välkomnar därför beskedet.
– Våra starka krav om uteslutning har gett resultat, det är helt rätt beslut att RUJ nu utesluts, säger Ulrika Hyllert. 

Fortsatt stöd till ryska journalister

I sambands med beskedet att utesluta RUJ, meddelar IFJ att de fortsatt ser behov av att kunna ge stöd till oberoende journalister i Ryssland och ryska journalister som tvingats i exil. 
– Nu är det ännu viktigare att stötta de oberoende journalister som fortfarande finns kvar i Ryssland och utför ett svårt och viktigt arbete. Ryska journalister i exil behöver också vårt och omvärldens stöd. Därför är IFJ:s besked glädjande att stödet till ryska journalister kommer fortsätta i någon form även om fackförbundet uteslutits, säger Ulrika Hyllert. 

Nordiska förbund lämnar IFJ 

IFJ:s hantering RUJ har kritiserats som långsam av flera medlemsförbund. Däribland av journalistförbunden i Norden. Det finns även kritik mot hur IFJ leds och fungerar som organisation. Journalistförbunden i Danmark, Finland, Island och Norge har därför beslutat att lämna IFJ i sommar. 

Svenskt besked i mars 

Svenska Journalistförbundet har stämt in i kritik mot IFJ, men ej tagit beslut om att lämna. Besked om vi i Sverige följer de nordiska förbunden eller stannar kvar i IFJ, ges i slutet av mars efter beslut av förbundsstyrelsen. 

– Vi har diskuterat beskedet om att RUJ utesluts i vår förbundsstyrelse och vi har inget nytt besked att ge om vår ställning i IFJ jämfört med tidigare, om att vi utreder vårt medlemskap. Frågan kommer upp för beslut på ett förbundsstyrelsemöte 23 mars. För oss är det ett aktivt beslut både om vi stannar eller lämnar, säger Ulrika Hyllert. 

Senast ändrad 23 februari 2023