Avtalskrav för bemanning lyftes på konferens

Publicerad 14 februari 2023

Vilka krav ska förbundet ställa i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för området bemanning? Det diskuterade fackligt aktiva på en avtalskonferens 14 februari. 

Journalistförbundets fem kollektivavtal för områdena dagspress, public service, kommersiella etermedier, bemanning och tidskrift ska i år förhandlas med arbetsgivarorganisationen Medieföretagen. En avtalskonferens genomförs på varje avtalsområde. Tisdag 14 februari hölls den sista av fem konferenser, med fokus på bemanningsavtalet. 

– Det är fantastiskt att det finns så engagerade och sammansvetsade bemanningsanställda i förbundet! Diskussionerna idag har präglats av frustration över orättvisorna och samtidigt inneburit konkreta förslag för helt rimliga förbättringar när det gäller allt från lön och ersättningar till ledig tid och andra förmåner som anställda på kundföretagen har, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

De förslag på krav som deltagarna på konferensen gemensamt tog fram, ska nu lämnas över till den delegation som ska förhandla själva kollektivavtalet. Inom kort ska avtalsdelegationen ta fram förbundets kravlista, som ska lämnas över till arbetsgivarorganisationen Medieföretagen. 

Några röster om de viktigaste kraven

Vi ställde en fråga till några av deltagarna på konferensen, "Vad är viktigast för dina medlemmar att Journalistförbundet driver i avtalsförhandlingarna?"

Maria Sehlin

Maria Sehlin, Marieberg Media på Sydsvenskan:

– Lönen och att vi får samma villkor som våra kollegor. Vi som jobbar på bemanningsavtalet har märkligt nog både lägre löner och sämre villkor. Det handlar framförallt om färre lediga dagar per år. Det är orättvist. Vi gör samma jobb och tar samma ansvar som de vi arbetar ihop med på dagstidningarna. 

Ida Vaske

Ida Vaske, Marieberg Media på NA:

– Självklart är lika lön för lika arbete en högprioriterad fråga. Men det finns också de där små skillnaderna i avtalen, där bemanning alltid drar det kortaste strået. Samtidigt är det ofta våra medlemmar som ställer upp och rycker in på våra redaktioner, och därför är det också viktigt att på sikt jobba bort orättvisorna som uppstått mellan bemanning och dagspress.

Julia Kråklind

Julia Kråklind, Marieberg Media på Bonnier News Local:

– Framför allt lönen, som kan skilja upp till 8 300 kronor för oss bemanningsanställda jämfört med de som är anställda hos kundföretagen – detta trots att vi gör liknande arbetsuppgifter som dem och ställer upp även när ingen annan kan eller vill jobba. Sen att vi ska få välja om vi vill ha månadslön eller garantilön, för de mariebergare som behöver den tryggheten. Slutligen också att vi ska få permission för samma dagar som våra kollegor och dessutom de SKL-dagar som de har rätt till.

Frida Carlqvist
Frida Carlqvist

Frida Carlqvist, Marieberg Media på DN:

– Jag låter som en papegoja men det handlar verkligen mycket om lönen, att säkerställa en bra lön från början och se till att vi bemanningsanställda inte halkar efter i löneutvecklingen. Och förstås att våra villkor närmar sig de som våra kollegor har, det är ju självklart. Löser man det så blir bemanningsföretag mycket mer attraktivt för erfarna duktiga journalister.

Senast ändrad 20 mars 2023