Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Publicerad 17 januari 2023

Fredag 20 januari är det fem år sedan Gui Minhai frihetsberövades för andra gången. För att uppmärksamma detta anordnas en stödmanifestation för hans frihet.

Stödmanifestationen för Gui Minhais frihet hålls hos Sveriges Författarförbund  på Drottninggatan 88 B i Stockholm fredag 20 januari kl 11.30-12.30.

17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker.

För nästan tre år sedan dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett den så kallade domen.

20 januari är det fem år sedan Gui Minhai fördes bort på ett tåg i staden Jinan i Shandong-provinsen av flera civilklädda poliser.

För att påskynda att Gui Minhais släpps ur fängelset anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet i Sveriges Författarförbunds lokaler.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Reportrar utan gränser, Publicistklubben och Journalistförbundet.

Medverkande fredag 20 januari: 

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Paula Ternström, skådespelerska

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Kerstin Almegård, vice ordförande Svenska PEN

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

med flera

Senast ändrad 20 januari 2023