Foto: Tor Johnsson

Helena Giertta slutar som chefredaktör på Journalisten

Publicerad 9 januari 2023

Efter drygt 14 år som chefredaktör lämnar Helena Giertta rollen som chefredaktör för Journalistförbundets medlemstidning Journalisten. Hon lämnar även rollen som vd i bolaget Journalisten AB.

– Jag har haft ett fantastiskt roligt uppdrag, att leda Journalisten har varit utmanande och roligt. Jag har fått jobba med enastående medarbetare och krävande och uppmuntrande läsare. Men jag har en tid funderat på när det är rätt tid att lämna och vad jag vill göra framöver. Jag har andra saker jag vill hinna med under mitt yrkesliv och jag har kommit fram till att rätt tid är nu, säger Helena Giertta och fortsätter:

– Under mina år på Journalisten är jag särskilt stolt över att vi gjordes om till ett eget bolag och därmed blev tydligt fristående. Vi har genom åren genomgått många förändringar och utvecklat såväl vår journalistik som vårt arbetssätt flera gånger. Och så har vi gjort massor av bra journalistik och är väldigt uppskattade av våra läsare.

– Nu ser jag fram emot att styra min egen tid och planera för vilka uppdrag jag kan tänka mig framöver. Självklart kommer jag sakna alla medarbetare och den särskilda känsla som finns på redaktionen, men det är som sagt rätt tid att gå nu, säger Helena Giertta.

Bolaget Journalisten AB ger förutom Journalisten även ut Finansförbundets medlemstidning Finansliv. Helena Giertta slutar som chefredaktör och ansvarig utgivare även för Finansliv. Bolagets styrelseordförande är Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Jag är otroligt tacksam över att Helena drivit tidningen med samma energi och glädje i både vått och torrt under så många år. Som ordförande i Journalistförbundet tycker jag att det är självklart att vi ska ha den bästa medlemstidningen och det har Helena sett till att den verkligen är. Hon har ständigt arbetat för att utveckla tidningen både i pappret och digitalt. De senaste årens digitala förändring med snabb relevant bevakning med stor spridning är otrolig, säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets styrelse kommer nu tillsätta en tillförordnad vd och chefredaktör för Journalisten och Finansliv och inom kort inleda en rekrytering av en ny person.

– Jag har idag meddelat personalen att den som går in som tillförordnad chefredaktör och vd är Julia Nilsson som idag är redaktionschef. Med hennes långa erfarenhet av olika roller på Journalisten har jag fullt förtroende för att hon kommer leda båda tidningarna på ett utmärkt och tryggt sätt under den här perioden, säger Ulrika Hyllert.

För intervjuer, kontakta:
Helena Giertta 070-037 35 50
Ulrika Hyllert 070-784 31 14

Senast ändrad 9 januari 2023