Foto: BAJ

Frige journalisten Larysa Shchyrakova nu!

Publicerad 14 december 2022

Den belarusiska journalisten Larysa Shchyrakova fängslades i Belarus 7 december 2022. Journalistförbundet kräver, tillsammans med European Federation of Journalists (EFJ) att hon omedelbart friges.

"Orsakerna till och omständigheterna kring hennes frihetsberövande är fortfarande okända. Hon sitter häktad och hennes son har placerats på ett barnhem. Larysa har inte varit engagerad i någon offentlig eller journalistisk verksamhet under de senaste åren", meddelar nyhetssajten RLE/RF Belarus.

Rapporterade om regeringens förtryck

Larysa Shchyrakova är en välkänd journalist som avvecklade sin journalistiska verksamhet 2021 på grund av hot om frihetsberövande. Hon arbetade för ett antal oberoende publikationer som rapporterade om regeringens förtryck under president Alexander Lukasjenko. Hon gjorde också dokumentärer och genomförde sitt eget projekt för att hedra de förtryckta i Sovjetunionen med titeln "De mördade och glömda". I sitt arbete spelade Larysa Shchyrakova in vittnesmål från släktingar till de förtryckta dissidenterna.

Jobbade med folkdräktsprojekt

Under de senaste månaderna har hon jobbat med ett fotoprojekt där hon tagit bilder på människor i belarusiska folkdräkter. Trots hoten valde Larysa Shchyrakova att stanna i Belarus.

– Vi tänker på Belarus och alla journalister eller före detta journalister som fortfarande förföljs. Larysas frihetsberövande är helt oacceptabelt. Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja henne och kräva att hon släpps, säger EFJ:s ordförande Maja Sever.

Uppmaning: Sprid bilden på Larysa Shchyrakova!

Journalistförbundet jobbar på olika sätt för att stötta journalister och våra systerförbund i Belarus. Just nu pågår en kampanj som uppmärksammar Larysa Shchyrakovas fall. 

– För varje fängslad journalist krymper yttrandefriheten i världen. Vi kan inte låta det pågå, och vi fortsätter att stå upp för demokrati och allas rätt att få ta del av journalistiska granskningar. Larysa Shchyrakova måste friges omedelbart! säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Hon vill uppmana alla svenska kollegor att hjälpa till genom att sprida bilden (nedan) av Larysa Shchyrakova, länka till kampanjen och använda hashtaggen #FreeLarysa

Larysa Shchyrakova

 

Senast ändrad 14 december 2022