Oskäligt avtal? Hör av dig till Frilansjouren!

Publicerad 24 november 2022

Året är snart slut och många frilansar skriver nya avtal med uppdragsgivare. Innehåller avtalsförslaget till exempel plötsligt skrivningar om att du ska avstå från din upphovsrätt? Kontakta Frilansjouren, så får du stöd. 

Det är lite mer än en månad kvar innan det är dags för alla frilansar att gå in i ett nytt räkenskapsår. Och med årsskiftet brukar det också vara hög tid att skriva nya avtal.

– Vi märker i Frilansjouren att det är extra många som hör av sig om just avtal nu, säger frilanssamordnare Elisabet Wahl. 

Passa på att förhandla

Med nya avtal finns också chansen att förhandla kring villkoren. Kanske är det något som du inte känner dig nöjd med – nu är det är bra chans att ta upp det till diskussion.  

– Stäm av ditt avtal med den avtalsguide vi har på vår hemsida. Där finns det både förslag på konkreta skrivningar och många viktiga aspekter du bör tänka på, tipsar Elisabet Wahl.

Fler kan ha samma problem

Det är också viktigt att Journalistförbundet får reda på om du som skriver för en större uppdragsgivare plötsligt erbjuds betydligt sämre villkor. Då är risken stor att ni är fler som drabbats. 

– Här är det viktigt att vi känner till den här typen av förändringar. Om vi inte vet något kan vi kanske inte heller hjälpa till. 

Finns det några speciella förändringar som är extra viktig att larma oss om?

– Ja, jag skulle säga att förändringar i upphovsrätten är en sådan sak. Det vill säga om din uppdragsgivare helt plötsligt vill ta över all upphovsrätt eller vill att ditt material ska publiceras på flera ställen: Hör av dig till oss omedelbart. Enklast är att du mejlar frilansjouren@sjf.se så hjälper vi dig.

Senast ändrad 24 november 2022