Mykola Semena (t v) var verksam som journalist på Krimhalvön, men förföljdes av rysk polis på grund av sin journalistik. Han hotades av upp till tio års ryskt fängelse men det blev istället 2,5 års husarrest och övervakning. Lina Kushch (t h) är förstesekreterare i det ukrainska journalistförbundet NUJU, och har inte haft många lediga stunder i år.
Vi på Journalistförbundet var mycket hedrade och glada över att kunna ta emot våra kollegor i våra lokaler på Kungsgatan i Stockholm. På bilden ovan syns den tryckta versionen av nyheterna som man med gemensamma krafter gett ut i brist på tidigare nyhetskällor. Denna tidning finns på nätet men fysiska exemplar har kunnat delas ut på platser där befolkningen annars haft svårt att få tillgång till oberoende och uppdaterad journalistik.
Stöd från systerorganisationer
NUJU satte tidigt igång med arbetet för att stötta journalisterna i den akuta situationen när kriget bröt ut. Först hade de bara tillgång till tunga militärvästar som skydd när de skulle rapportera om allt som hände.
– Journalisterna skrev "PRESS" på lappar och fäste med kontorstejp på västarna, det var verkligen inte någon jättebra lösning.
Men snart kunde Europeiska Journalistfederationen EFJ, som både vi i ukrainska och svenska journalistförbunden är medlemmar i, bistå med upprättande av journalistcenter och fullgod skyddsutrustning. Även svenska medieorganisationer som TU och Bonnier News hjälpte till genom att köra lass med både skydds- och journalistisk utrustning till Ukraina. Vi i Journalistförbundet bidrog också med pengar och powerbanks till insamlingarna.
Svårt få ihop det ekonomiska
Det är många ukrainska journalister som har svårt att upprätthålla sitt arbete, kriget rasar vidare och de ekonomiska förutsättningarna är svåra.
– Bara var fjärde journalist får någon form av lön nu, berättar Lina Kushch.
Hon och hennes kollegor på förbundet lägger nu mycket fokus på att hjälpa medlemmarna att hitta olika sätt att försörja sig, bland annat finns en del bidrag att söka. Även de som faktiskt får lön och arvode har det svårt, för summorna är små.
Viktigt arbeta långsiktigt
I NUJU:s fortsatta arbete är det viktigt att satsa långsiktigt. Tack vare bidragen från omvärlden samt att förbundet har lokalavdelningar runt om i landet har man kunnat få spridning på journalistcentren, där man kan stötta med skyddsutrustning, tillgång till teknik för att kunna bedriva journalistisk verksamhet samt olika utbildningar på plats och online.
– Nu senast har vi utvecklat en säkerhetskurs för journalister som arbetar i närheten av kärnkraftverk och riskerar att utsättas för radioaktiv strålning, berättar Lina Kushch.
Journalistförbundet har hittills kunnat samla in och bidra med 378 000 kronor, men behovet och insamlingen fortsätter.
– Vi är så otroligt glada och tacksamma för stödet vi fått från svenska journalistförbundet. Och vi hjälper gärna svenska journalister som kommer till oss för att rapportera. Det är bara att ni hör av er! låter Lina Kushch hälsa till Journalistförbundets medlemmar.