Stödmanifestation för Gui Minhai 17 oktober

Publicerad 11 oktober 2022

17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai. För att påskynda att Gui Minhai släpps ur fängelset anordnas en stödmanifestation måndag 17 oktober 2022, kl 11.30 utanför Kinas ambassad. 

Under en semesterresa i Thailand i oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. För drygt två år sedan dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett den så kallade domen.

För att påskynda att Gui Minhai släppps ur fängelset, anordnas en stödmanifestation måndag 17 oktober 2022, kl 11.30 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken).

Författaren och journalisten Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av bland andra Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska Pen, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Svenska Förläggareföreningen.

Medverkande

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Anna Gullberg, vice ordförande Publicistklubben
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare
Torbjörn Lodén, sinolog
Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen
Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund
Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Senast ändrad 11 oktober 2022