Manifestation för Dawit Isaak och Gui Minhai 

Publicerad 31 oktober 2022

Journalistförbundet deltar vid en manifestation för Dawit Isaak och Gui Minhais frigivande. Den hålls tisdag 1 november klockan 15 på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Flera organisationer har under lång tid krävt en utredning kring Sveriges agerande för att få de två fängslade svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna.

I juni 2021 tillsattes en granskningskommission med uppdrag att granska regeringens, Utrikesdepartementets och utlandsmyndigheternas arbete med att uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai.

Granskningskommissionens arbete är nu slutfört och den överlämnade sin rapport till Utrikesdepartementet i fredags. För att uppmärksamma detta arrangeras 1 november en manifestation på Gustav Adolfs torg, klockan 15. 

Vi vädjar till svenska politiker inom såväl regeringen som riksdagen att intensifiera arbetet med att få Gui Minhai och Dawit Isaak frigivna. Vi uppmanar även politiker att ge sitt stöd till detta arbete genom att närvara vid manifestationen. Dawit Isaaks familj kommer även finnas på plats.

Stödkommittén Free Dawit Isaak är arrangör. Ordförande Elisabeth Löfgren inleder manifestationen.

Bland talarna:

Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser

Kurdo Baksi

Jesper Bengtsson, Svenska Pen

Grethe Rottböll, Författarförbundet

Robert Aschberg, Publicistklubben

Maja Åberg, Amnesty

Victor Malm, Expressen

Thomas Mattsson, Utgivarna 

Senast ändrad 1 november 2022