Frilans: Ska du ha enskild firma eller aktiebolag?

Publicerad 24 augusti 2022

Står du inför att starta eget företag? Att bli egen företagare kan kännas spännande men också osäkert. Du kanske vet VAD du vill jobba med men har inte tänkt ut exakt HUR du ska sköta företaget. Här tipsar Journalistförbundets ombudsman Victoria da Silva om hur du kan tänka.

Victoria da Silva, ombudsman på Journalistförbundet, har fått många frågor om olika företagsformer från våra medlemmar. I den inspelade föreläsningen "Välj rätt företagsform" kan du höra henne berätta om vilka alternativ som finns.

Victoria, hur tycker du man ska tänka när man väljer företagsform?

­­­­­­­­­­­­­– Jag tycker att man ska starta enkelt och då brukar enskild firma vara lättast när man ska starta upp en helt ny verksamhet. Men det beror förstås på vad man tänker göra i sitt företag. Vill du på sikt växa och kanske anställa? Är ni flera som startar upp tillsammans? Behöver du mycket utrustning?

Varför är det så vanligt att man som frilans väljer enskild firma tror du?

– Det är lätt att komma i gång och det är också lätt att avveckla om man i stället blir anställd. Det kräver heller ingen investering. Kanske räknar man inte med att behöva ha så stora inkomster i början och då kan det skattemässigt vara en fördel med enskild firma. 

Finns det nackdelar med att välja enskild firma?

– Får du ett överskott över brytpunkten finns det andra möjligheter att placera pengarna och då kan det vara mer lönsamt att ha aktiebolag. Kommer du att ha mycket utrustning i din verksamhet kan det vara bättre att ha aktiebolag, om du exempelvis går i konkurs. Din enskilda firma är kopplad till dig personligen medan ett aktiebolag är sin egen juridiska person. Många upplever också att det är enklare i kontakt med bank och myndigheter när man har aktiebolag.

Finns det ytterligare fördelar med att i stället välja aktiebolag?

– Det beror som sagt mycket på vilken verksamhet man tänker att man vill driva. Är man fler än en som ska starta är enskild firma inget alternativ och då är ofta aktiebolag alternativet. Handelsbolag kan vara ett alternativ när man är flera, men det är viktigt att komma ihåg att man är solidariskt betalningsansvarig. Sen är det också en fråga om inkomster. Har man goda intäkter och tänker att det är något man vill fortsätta göra under lång tid framöver kan det vara ett bättre alternativ. I nuläget kan man göra vissa avdrag som inte går att göra i enskild firma, till exempel för friskvårdsbidrag.

Senast ändrad 25 augusti 2022