Foto: Anders Löwdin

Frilans: Många fördelar med att dela kontor

Publicerad 26 augusti 2022

Tycker du att det är lite väl ensamt på hemmakontoret och längtar efter kollegor att ta en fika ihop med? Eller saknar du någon att prata idéer och uppslag med? Då kan ett frilanskontor vara det du behöver.  

På bilden: Frilansgruppen Vetenskapsjournalisterna. Sittande från vänster: Eva Annell, Anders Löwdin, Lars Krögerström
Stående från vänster: Karin Alfredsson, Erik Klefbom, Annika Lund, Linda Swartz och Krister Zeidler.

Eva Annell är journalist och verksam i frilansgruppen Vetenskapsjournalisterna sedan 15 år. ”Jag hade inte frilansat i 15 år om jag inte haft kollegor”, säger hon. Här berättar mer hon om fördelarna med att gå ihop i en grupp.

Hur kom det sig att du gick med i en frilansgrupp?

– Jag kände att jag behövde ett professionellt sammanhang att jobba i och en kompis tipsade mig om Vetenskapsjournalisterna. Till en början hyrde jag en delad plats i andra hand och tog tacksamt emot uppdrag som andra medlemmar inte hann med.

Vilka fördelar upplever du med att jobba på ett frilanskontor?

– Det är väldigt kul med kollegor. Höra vad andra gör och berättar om. Bolla tankar om arvoden och uppdrag. Gemenskapen ger energi och inspiration. Vi tar hjälp av varandra. Att var och en är sin egen gör också att vi får allt gott med den sociala biten men slipper en chef som styr och ställer. Vi kan gå samman och svara på upphandlingar. Någon är huvudsökande och några underleverantörer. Vi har till exempel blivit upphandlade av Stockholms universitet. Det blir helt enkelt mer snurr på affärerna i en grupp.

Finns det några nackdelar tycker du?

– Det skulle väl vara att det kostar en del. Vi betalar 4000 kronor per månad men då ingår lokalhyra, städning, skrivare, papper, kaffe, internet och vissa försäkringar kopplade till lokalen. Man kan dock dela en plats för halva kostnaden.

Vi har en ekonomisk förening tillsammans, som står för kontraktet på lokalen. Alla behöver lägga en viss tid på föreningsarbete. Det finns en styrelse och frågor som ska behandlas. Alla har också egna ansvarområden som hemsidan, larmet, nätverket, skrivaren och rullande schema för köket och fikat varje fredag.

Hur tycker du en bra grupp ser ut?

– Vi har ett namn som berättar vad vi är bra på. Vårt namn har blivit ett tydligt varumärke. Men även om inriktningen är densamma för hela gruppen är det bra att den består av olika yrkeskategorier. Idag består vi av fotografer och skrivande journalister. Vi har också några redaktörer som lägger ut jobb i gruppen. Tidigare har vi även haft layoutare och illustratörer. Just nu har vi faktiskt lediga platser. 

Senast ändrad 8 september 2022