Vi deltar i IFJ:s kongress i Oman

Publicerad 1 juni 2022

31 maj-3 juni pågår Internationella Journalistfederationens, IFJ:s, världskongress. På plats i Oman, på den 31:a kongressen i ordningen, deltar Victoria da Silva som ombud från Sverige.

(På bilden: Espen Brynsrud från norska journalistförbundet och Victoria da Silva från svenska journalistförbundet.)

Journalistförbundet är som organisation medlem i IFJ, Internationella Journalistfederationen, och vart tredje år hålls IFJ:s kongress. I år samlas över 250 deltagare som representerar olika journalistorganisationer från 92 olika länder. Stort fokus ligger på att hitta sätt att jobba mot övervakning av journalister och mot straffrihet för brott mot mediaarbetare. 

Tillsammans med de övriga nordiska länderna har Journalistförbundet en viktig roll att spela för att påverka demokratiarbetet inom IFJ. Vi verkar för att få in Espen Brynsrud från norska journalistförbundet i den exekutiva kommittén för att på så sätt kunna få bättre insyn i IFJ. Även danska Mogens Blicher Bjerregård kandiderar till posten som kassör i IFJ:s styrelse. Sverige ligger långt fram när det kommer till rättigheter och villkor för journalister och kan fungera som ett föredöme och visa solidaritet med de länder som verkar under andra omständigheter.

Senast ändrad 1 juni 2022