En majoritet röstade ja till Huvudavtalet

Publicerad 17 juni 2022

En majoritet av de röstande medlemmarna sa ja till att förbundet ska anta det nya Huvudavtalet. Det står klart efter att Journalistförbundets omröstning stängdes igår kväll. 

Totalt röstade 1 946 yrkesverksamma medlemmar i omröstningen om huruvida förbundet ska anta det nya Huvudavtalet på den svenska privata arbetsmarknaden eller inte. Detta motsvarar en svarsfrekvens på 19,3 procent. Av dessa röstade 72 procent för att anta Huvudavtalet och 28 procent för att förbundet inte ska anta Huvudavtalet. 

– Det är glädjande att så många valde att delta i omröstningen, även om jag naturligtvis önskat att det var ännu fler. Resultatet visar att det finns plats för olika åsikter i förbundet och att detta är en fråga som engagerar, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Resultatet lämnades idag över till förbundsstyrelsen som nu ska fatta beslut om förbundet ska anta Huvudavtalet eller inte. Resultatet i medlemsomröstningen är rådgivande inför förbundsstyrelsens beslut. 

Svarsfrekvens på en normal nivå

Malin Grundqvist, senior projektledare och analytiker på kantar Sifo, som genomfört omröstningen på uppdrag av Journalistförbundet, ser att svarsfrekvensen ligger på en normal nivå.

– Svarsfrekvensen landade på 19,3 procent. Det är normalt för den här typen av omröstning. Det har varit en kort period jämfört med andra undersökningar, men det är en bra siffra. Den ligger också i linje med vad Journalistförbundet har presterat i andra undersökningar, säger hon. 

Så här röstade medlemmarna

Totalt ingick 10 080 yrkesverksamma medlemmar i omröstningen, som genomfördes av Kantar Sifo. I undersökningen ingick bland annat fast anställda, frilansar, visstidsanställda och arbetssökande. Medlemmar som är registrerade som studenter, seniorer, passiva eller dubbelorganiserade ingick inte. 

Totalt svarade 1 946 medlemmar på frågan om Huvudavtalet i omröstningen, fördelat enligt följande svar:

  • 72 procent röstade ja.

  • 28 procent röstade nej.

 

För frågor, kontakta:

Ulrika Hyllert
Ordförande Journalistförbundet
ulrika.hyllert@sjf.se 
08-613 75 56

Malin Grundqvist
Senior project manager Kantar Sifo 
malin.grundqvist@kantar.se 
08-50742000

Senast ändrad 17 juni 2022