Foto: Mikkel Odgaard

Unga svenska och ryska journalister förs samman i projekt

Publicerad 24 maj 2022

"New in Journalism" är ett projekt som syftar till att bygga ett nätverk som sammankopplar bland annat nya journalister i Sverige med oberoende journalister i nordvästra Ryssland. Journalistförbundet är inte arrangör, men vi tror att många av våra unga medlemmar kan ha nytta av att delta. 

Svenska Institutet finansierar projektet och nätverket har just nu över 70 medlemmar från både länder i Norden och nordvästra Ryssland. "New in Journalism" är ett samarbete mellan Barents Press Sweden, Barents Press Russia och Nordic Journalist Centre, NJC. Vi ställde några frågor till Daniel Nord, som är projektledare vid Barents Press. 

Daniel Nord
Foto: Jonatan Stålhös

Vad är syftet med projektet?

– Syftet är att stötta journalister i övergången från studierna till arbetslivet och utrusta dem med kunskaper och strategier för att enklare få in foten igenom dörren. Samtidigt som man också lär känna andra som är nya i yrket och som man kanske kan samarbeta med i framtiden. Ens nätverk är verkligen en styrka som journalist, berättar han och fortsätter:

– Våra medlemmar i Ryssland har det otroligt svårt just nu men de vill behålla kontakten västerut. De vill fortsatt träffa svenska journalister och jag hoppas att svenska journalister inser vilken unik chans det faktiskt är att få direktkontakt med oberoende journalister i Ryssland just nu. 

Vad händer under 2022?

– Hittills har vi organiserat två nätverksträffar och ett par fortbildande webbinarier. Till hösten står fortbildande kurser på agendan, exempelvis en kurs som kombinerar ekonomi och undersökande journalistik där man som deltagare får både teori och praktik på schemat. Samtidigt ingår såklart att skapa nya kontakter journalister emellan. 

Har du några tips till den som vill söka?

– Om man har ett intresse för den större världen och inte känner att man fick med sig allt man ville ha från journalistutbildningen vill vi gärna fylla en del av det behovet hos den som är ny i yrket. Då är det bara att söka! Det är gratis att gå med och att delta på våra aktiviteter, så tveka inte utan gå med och anmäl dig nu! uppmanar Daniel Nord.

OBS: Deadline för kursanmälan är 1 juni. Den ena kursen heter "Follow the Money" och den andra "Countering Disinformation". De hålls i augusti/september. För anmälan måste du först gå med i nätverket, det kan du göra här.

Senast ändrad 24 maj 2022