På onsdagar anordnas en partipolitiskt och organisatoriskt oberoende manifestation, "Stoppa Putins krig mot Ukraina", med olika talare. Vid dagens arrangemang talade:
Ulrika Hyllert, ordförande, Journalistförbundet
Amanda Lind, (MP), tidigare kultur- och demokratiminister
Kenneth G Forslund, riksdagsledamot (S), ordförande utrikesutskottet
Joar Forsell, riksdagsledamot och utrikespolitiska talesperson (L)
Veronica Magnusson, förbundsordförande, Vision
Max Girnyk, Ph.D, vice-president, Nordic Ukraine Forum
Peter Ingvarsson, arrangör
Ta del av Hyllerts tal här
Här finns en film med Ulrika Hyllerts tal (publicerad av arrangörerna i facebook-gruppen "Stoppa Putins krig mot Ukraina"):
Här kan du läsa Ulrika Hyllerts tal i sin helhet:
"Att samlas offentligt och gemensamt protestera mot Rysslands krig mot Ukraina och att protestera mot ryska statens orimliga krav på sina medborgare. Att samlas för att tala om fred. Det är samtidigt ett sätt att stå upp för våra värderingar och vårt demokratiska samhälle. Att använda vår grundlagsskyddade yttrandefrihet och mötesfrihet är värdefullt. Det är några av grunderna i en demokrati. Hade vi varit i Ryssland hade detta inte varit tillåtet.
Idag står vi här för att ryska statens representanter i Sverige tydligt ska påminnas om att vårt stöd till ukrainska folket och att våra protester mot kriget inte kommer minska.
Journalistförbundet har skickat ett brev till ryska ambassaden där vi starkt fördömer den ryska invasionen i Ukraina och de allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter.
I brevet tar vi upp situationen i Ryssland som drabbar befolkningen i allmänhet men också oberoende ryska journalister som väljer att stanna kvar och försöker rapportera.
I brevet till ambassaden uppmanar vi den ryska staten att genast upphöra med de nya lagarna som starkt begränsar yttrandefriheten och pressfriheten och i stället låta människor ta del av fri, oberoende nyhetsrapportering.
I krig och katastrofer är journalister en yrkesgrupp som stannar i, eller reser till, riskområden. Just nu är det tydligt hur viktigt det är med oberoende bevakning, redaktionellt bearbetat material som bygger på tillförlitliga källor. Faktakollar. Men också bilder där vi konfronteras med ohyggligheter och tragiska vardagsbilder. Bilder som måste tas på plats. I Ukraina har flera journalister mist livet när de försökt göra sitt jobb. Ett jobb de gör för vår skull. För demokratin i världen.
Till den här manifestationen har jag med en dagsaktuell uppmaning från Sergiy Tomilenko, ordförande för det ukrainska Journalistförbundet NUJU. Uppmaningen är riktad mot Rysslands ledning som ju är representerad på ambassaden:
Ryssland måste sluta välja journalister som direkta måltavlor. I krigsområdena skjuter man på journalister och mediearbetare. I andra delar av Ukraina grips eller tystas journalister på andra sätt. Sergiy Tomilenko uppmanar Ryssland att hålla sig borta från oberoende journalister. Vi står självklart bakom detta.
I dagarna har de två ukrainska journalistförbunden öppnat journalistiska solidaritetscenter på tre olika orter i Ukraina. Tack vare stöd från våra gemensamma fackliga internationella och europeiska journalistorganisationer har detta kunnat bli verklighet. Fackliga strukturer är ofta välfungerande och stabila och har precis som övriga civilsamhället varit avgörande för att snabbt ställa om till stöd och akut hjälp. Nu kan både inhemska och utländska journalister på plats ha en säker bas där det finns utrustning, stöd och akuthjälp. Solidaritetscentren är ett konkret uttryck för internationellt stöd som har verklig betydelse. Jag är djupt tacksam över de journalister som är på plats, men jag är lika oroad över att fler ska dö.
Till slut: Kom ihåg att det vi gör här idag är tillåtet tack vare vårt demokratiska statsskick. Och det vi alla gör i fredstid kan vara avgörande vid kriser och krig. All solidaritet med Ukrainas folk!"