Frilans – har du koll på din arbetsmiljö?

Publicerad 25 april 2022

Nu kan du som frilans gå en kurs om vilka lagar och regler kring arbetsmiljö som gäller för just dig. Vi går igenom allt från fysiska omständigheter som ventilation och belysning till psykosociala faktorer som stress och hög arbetsbelastning.

Kursen hålls 18 maj. Sista anmälningsdag är 11 maj.

Varför behövs en kurs i arbetsmiljö?

– För att sprida kunskap om hur vi kan minska risken för att bli sjuk, råka ut för olyckor eller generellt må dåligt av vårt arbete, säger kursledare Anna Häggblom som är ombudsman och regionalt skyddsombud på Journalistförbundets kansli. 

Anna Häggblom
Foto: Tor Johnsson

Vad betyder det att vara frilans när det kommer till den egna arbetsmiljön?

– Du behöver vara ditt eget skyddsombud. Du ansvarar själv för att din arbetsplats är rätt utformad i den mån det går. Din uppdragsgivare har heller inget ansvar för dig när du är ute på fältet och jobbar. Har du anställda är arbetsmiljön ditt ansvar även för dem.

Vad gör Journalistförbundet?

– Vi arbetar för att uppdragsgivarna ska ta ansvar för sina frilansare även om de ännu inte är juridiskt tvungna till det. Det lyfter vi mot uppdragsgivare och lagstiftare. Det kan handla om att göra riskbedömningar inför uppdrag i farliga miljöer eller hjälpa till att hantera hot och hat. Men också att arbeta för att frilansar inte får för hög arbetsbelastning, som i sin tur bidrar till psykisk och fysisk ohälsa. Detta oavsett om arbetet sker på uppdragsgivarens redaktion eller utanför.         

Läs mer om kursen och anmäl dig här.

Senast ändrad 25 april 2022