Foto: Tor Johnsson

Polisen måste utreda ny attack mot turkisk journalist

Publicerad 21 mars 2022

Den turkiska journalisten Ahmet Dönmez utsattes för en misshandel nära sitt hem i Stockholm på fredagseftermiddagen 18 mars. Journalistförbundet kräver nu en grundlig utredning av dådet. 

– Ahmet Dönmez har utsatts för ett väldigt allvarligt brott i Sverige. Det är viktigt att det utreds noggrant av polisen så att de skyldiga kan ställas inför rätta, säger ordförande Ulrika Hyllert. 

Den 43-årige turkiska grävande journalisten Ahmet Dönmez attackerades och utsattes för misshandel fredagen 18 mars. Han hade hämtat sin dotter från skolan och var på väg hem när deras bil blev stoppad. När han klev ur blev han nedslagen och vårdas nu på sjukhus med en svår skallskada.

Hade redan mottagit hot

Journalistförbundet har varit i kontakt med Ahmet Dönmez som själv misstänker att han attackerades på grund av sitt journalistiska arbete. Attacken skedde efter att han mottagit skriftliga hot från Turkiet. Efter hans polisanmälan i februari lade polisen dock ner förundersökningen med hänvisning till att brottet begåtts utomlands.

– Sverige ska inte vara en plats där den turkiska regeringen och turkiska maffiagrupper kan agera som de vill. Det är jätteviktigt för oss turkiska journalister att vi ska kunna känna oss trygga här i Sverige, säger Ahmet Dönmez.

Det är ännu inte fastställt vem som faktiskt legat bakom denna attack, men det är av yttersta vikt att bevisen utreds snarast.

Måste tas på största allvar

Det är inte första gången som en turkisk journalist attackeras i Sverige. I september 2020 attackerades den turkiska journalisten Abdullah Bozkurt på liknande sätt nära sitt hem i Stockholm. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert anser att polisen och rättsväsendet måste ta attacker mot journalister på största allvar.

– Det här är djupt upprörande och helt oacceptabelt. Hot och våld mot journalister på grund av deras arbete är ett hot mot demokratin och sätter ofta djupa spår hos den enskilde, säger Ulrika Hyllert, och fortsätter:

– Polisen och rättsväsendet måste göra allt de kan för att de skyldiga ska gripas och straffas. Jag skickar alla tankar till anhöriga och vänner samt en önskan om snabb bättring.

Senast ändrad 22 mars 2022