Foto: Tor Johnsson

Thorough investigation into attack on Turkish journalist needed

Publicerad 29 september 2020

Den turkiska journalisten Abdullah Bozkurt attackerades nära sitt hem i Stockholm 24 september. Den europeiska och den internationella journalistfederationen (EFJ och IFJ) kräver nu, tillsammans med Journalistförbundet, en grundlig utredning av dådet. 

– Abdullah Bozkurt utsattes för ett väldigt allvarligt brott. Det är viktigt att det utreds noggrant av polisen så att de skyldiga kan ställas inför rätta, säger ordförande Ulrika Hyllert.

Den turkiska journalisten Abdullah Bozkurt attackerades av tre personer och utsattes för våld. Han upplever att det inte råder någon tvekan om att han attackerades på grund av sitt journalistiska arbete.

– Det var en riktad attack mot mig, det råder det ingen tvekan om eftersom de sökte upp mig redan dagen innan. Jag kan inte se att det skulle kunna handla om något annat än mitt journalistiska arbete, det är där det har funnits en hotbild mot mig. Det finns turkiska makthavare som har uppmanat till våld mot mig på grund av mina journalistiska granskningar, säger han i en intervju med tidningen Journalisten.

Journalistförbundet, IFJ och EFJ uttalar sig gemensamt här.

Stop violence against journalists

Senast ändrad 29 september 2020