Podd: Rätt i tiden med fredspris till journalister

Publicerad 18 november 2021

– Det låg i tiden att uppmärksamma mediers bidrag till att freda demokratin, säger journalisten Ola Westerberg i Journalistförbundets frilanspodd med anledning av att Nobels fredspris i år tilldelas journalisterna Maria Ressa i Filippinerna och Dmitry Muratov i Ryssland. 

Ola Westerberg är redaktör för Utrikespolitiska institutets nättidning Utrikesmagasinet och frilansjournalist. I Journalistförbundets frilanspodd berättar han om sitt eget arbete med undersökande journalistik, varför det är viktigt att redaktioner satsar ekonomiskt på gräv och vad du som frilansjournalist ska tänka på om du vill vill börja arbeta med undersökande journalistik. Ola Westerberg lyfter bland annat samarbete som ett viktigt ledord. På alla plan. 

Lyssna direkt på Spotify eller Libsyn 

Ola Westerberg berättar också om en journalistik under hot. Bland annat lyfter han fram SLAPP, Strategic Lawsuits Against Public Participation, där granskande journalister stäms i utländsk domstol av enskilda företag eller enskilda personer. Tillsammans med flera andra organisationer har Journalistförbundet i en debattartikel krävt att EU måste stoppa så kallade SLAPP:s.

 

 

Detta är femte avsnittet av Journalistförbundets frilanspodd. En podd om, av och med frilansjournalister. Journalistförbundets frilanspodd görs på uppdrag av Journalistförbundets kommunikationsavdelning och styrelsen för Mälardalens Frilansklubb.

Programledare: Beata Hansson och Artur Nordfors Kowalski
Producent: Ronnit Hasson
Teknik och ansvarig utgivare: Petteri Flanagan Karttunen

Senast ändrad 18 november 2021