Foto: Petteri Flanagan Karttunen

Frågor och svar om vaccinbevis

Publicerad 29 november 2021

Från och med 1 december kan du som ovaccinerad journalist få det svårare att göra vissa jobb. Vaccinbevis krävs exempelvis för att få komma in på sport- och kulturevenemang med fler än 100 deltagare. I vissa fall kan arrangören införa restriktioner som maxantal och utspridda sittplatser som ett alternativ, men redan nu står det klart att många väljer kravet på vaccinbevis.

Här svarar Journalistförbundet på några frågor som kan dyka upp.

Måste jag ta obetald ledighet om jag inte kan bevaka ett evenemang på grund av att jag saknar vaccinbevis?

Du behöver inte ta obetald ledighet, men du kan behöva acceptera en omplacering till en annan tjänst och därmed eventuellt inte ha rätt till ob-ersättning, beroende på hur du schemaläggs. Både för dig som är frilans och för dig som är anställd är det viktigt att ha en diskussion med uppdragsgivare/arbetsgivare så att ni är överens om vilket jobb som är möjligt att göra.

Jag vill verkligen fortsätta göra jobb om evenemang och liknande, men jag vill inte vaccinera mig. Är det helt kört?

Journalistförbundet kan inte påverka vilka krav som myndigheterna ställer för större evenemang, men kanske går det att täcka vissa evenemang på något sätt som minimerar risken för smitta? Kanske åka på träning/genrep, prata med spelarna/skådespelarna/artisterna innan eller liknande. Du som är frilans kanske kan skicka någon annan i ditt ställe och/eller samarbeta med någon kring det som ska levereras?

Kan min arbetsgivare säga upp mig om jag inte kan visa upp ett vaccinbevis?

Nej, att en person inte vill vaccinera sig är inte i sig tillräckliga skäl för uppsägning. Arbetsgivaren behöver undersöka alla möjligheter för att komma tillrätta med situationen. Innan uppsägning kan komma i fråga måste möjligheterna till ändrade arbetsuppgifter eller omplacering utredas. Mer om dina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare under pandemin kan du läsa om här.

Senast ändrad 30 november 2021