Foto: Kalle Ahlsén

Video: "Dawit Isaaks frihet angår oss alla"

Publicerad 26 oktober 2021

Idag den 27 oktober fyller den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak 57 år. I 20 år har han suttit fängslad i Eritrea. Vi träffade Kurdo Baksi, journalist och debattör, om varför det är viktigt att vi uppmärksammar Dawit Isaaks födelsedag. 

– Dawit Isaaks frihet angår oss alla eftersom han sitter i fängelse för att han använt sin egen yttrandefrihet, säger Kurdo Baksi och fortsätter. 
– Om vi inte kämpar för Dawit Isaaks frihet så är vi inte själva fria. Bortsätt från det så har en svensk medborgare i över 20 år varit frihetsberövad för att han skrivit ett par texter och Sverige är skyldigt att ta hem sin egen medborgare. 

 

 

Du har arbetat för att få Dawit Isaak fri i många år. Vad vet du och andra om hur Dawit Isaak har det idag? 
– Dawit Isaak har det väldigt jobbigt. Han sitter i en liten cell, får inte komma ut i solen och får inte sin medicin. Han får inte träffa sin familj, en advokat eller ha kontakt med omvärlden. Situationen är väldigt allvarlig. Det är kris. 

Idag är det Dawit Isaaks födelsedag. Vad kan vi göra för honom som enskilda individer?
– Man kan till exempel skicka ett mejl till Eritreas ambassad på Lidingö i Stockholm, kontakta en riksdagsledamot och skriva en insändare i en tidning om att Dawit Isaak ska få komma hem. Så länga det inte blir tyst om Dawit Isaak så finns det en stor chans att han kommer hem så fort som möjligt. 

Senast ändrad 27 oktober 2021