Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Publicerad 13 oktober 2021

Nu har den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai varit frihetsberövad i sex år. Vi deltar i stödmanifestation för hans frihet på fredag 15 oktober 2021 utanför Kinas ambassad.

17 oktober 2021 är det tyvärr sex år sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I fjol dömdes han till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”.  

I samband med att Gui Minhai varit kidnappad i sex år anordnas en stödmanifestation för hans frihet fredagen 15 oktober 2021 klockan 12-13 utanför Kinas ambassad i Stockholm (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken). 

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som genomförs med stöd av Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Svenska Publicistklubben, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser. 

Medverkande: 

Hanna Nyberg, ordförande yttrandefrihetsgruppen och ledamot förbundsstyrelsen, Journalistförbundet 

Karin Olsson, biträdande chefredaktör och kulturchef, Expressen 

Lars Ströman, politisk redaktör,, Nerikes Allehanda 

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund 

Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser 

Helena Giertta, chefredaktör, tidningen Journalisten 

Fredrik Fällman, sinolog och styrelseledamot, Svenska PEN 

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare i Sverige 

Med flera

Senast ändrad 13 oktober 2021