Kongress 2021: Frige Gui Minhai och Dawit Isaak

Publicerad 7 oktober 2021

Vid Journalistförbundets kongress 6-7 oktober 2021 antogs ett uttalande om att vi kräver att Gui Minhai och Dawit Isaak släpps fria.

Uttalande antaget av Journalistförbundets kongress 2021

Frige Gui Minhai och Dawit Isaak

Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i mer än 20 år. Gui Minhai har suttit fängslad utan rättegång i Kina i snart sex år. Vi engagerar oss i deras sak eftersom det handlar om uppenbara kränkningar av mänskliga rättigheter och av yttrande- och pressfriheten. Vi kräver att Gui Minhai och Dawit Isaak släpps fria.

Att stater försöker tysta journalister och andra som arbetar med det fria ordet är ett hot mot yttrandefriheten. Vi är även allvarligt bekymrade för deras fysiska och psykiska hälsa och uppmanar den eritreanska och kinesiska regimen att låta Dawit Isaak och Gui Minhai återvända till Sverige för att återförenas med sina familjer och få nödvändig medicinsk behandling.

Journalistförbundets kongress, samlad 6-7 oktober 2021, uppmanar EU och den svenska regeringen att göra sitt yttersta för att Dawit Isaak, Gui Minhai och andra samvetsfångar släpps fria.

Senast ändrad 7 oktober 2021