Rösta i kongressombudsvalet!

Publicerad 4 maj 2021

Vilka vill du ska företräda dig på Journalistförbundets kongress i oktober? Totalt ska medlemmarna rösta fram 111 kongressombud, så gå in och rösta nu!

6 oktober 2021 inleds kongressen, där Journalistförbundets framtid ska stakas ut. Vilka frågor ska förbundet arbeta med och hur ska vi ställa oss till de motioner som medlemmar och fackligt aktiva skickat in? Det är exempel på frågeställningar som ombuden kommer ställas inför på kongressen. Det är nu upp till dig att rösta fram vilka dessa 111 ombud ska bli. Du har fram till och med 18 maj på dig att rösta här på sjf.se.

Frågor och svar om kongressombudsvalet 2021

Hur röstar jag?
För att rösta behöver du logga in på Journalistförbundets hemsida. Du loggar in med ditt bank-id. När du är inloggad kan du följa instruktionerna på din sida. Där hittar du "Kongressombudsval 4-18 maj 2021". Kongressombudsvalet pågår 4-18 maj 2021. Läs mer om valet och hur du röstar här

Vem har bestämt vilka som kandiderar?
Arbetet med att få in kandidater har pågått från i början av mars till mitten av april. Du som medlem har kunnat nominera kandidater eller själv meddelat att du vill ställa upp som kandidat i valet. Sedan har de valansvariga i varje valkrets sammanställt en lista med alla kandidater.

Kan jag själv välja hur många jag vill rösta på?
Nej. Det finns ett bestämt antal ombud som du behöver rösta på i din valkrets. Det är först efter att du kryssat i rätt antal kandidater, som du kan registrera dina röster.

Vem har rätt att rösta?
Alla medlemmar som är yrkesverksamma har rätt att rösta. Till exempel den som är frilans, vikarie, fast anställd eller arbetssökande. Däremot kan inte studerandemedlemmar eller seniormedlemmar rösta i detta val.

Varför ska jag rösta?
Det är viktigt att du är med och bestämmer vilka som ska företräda dig som ombud på Journalistförbundets kongress i oktober. Och dessutom kan du med din röst peppa och visa stöd till de kandidater som vill engagera sig och arbeta för att förbundet ska bli ett så bra förbund som möjligt.

Jag känner inte till kandidaterna i min valkrets. Hur ska jag veta vem jag ska rösta på?
Alla kandidater har fått skriva en motivering och en presentation. Så ta dig tiden att läsa igenom nomineringarna. Det ska förhoppningsvis hjälpa dig att välja ut kandidater.

I min valkrets på Gotland finns det bara en kandidat till en ombudsplats. Varför ska jag rösta?
För att kunna delta som ombud måste man få röster och därför är det viktigt att även du går in och röstar även om det bara finns en kandidat. Med din röst visar du även stöd för kandidaten som ska företräda dig och dina kollegor som jobbar på Gotland.

Jag kan inte logga in på sjf.se för att rösta. Vem kan hjälpa mig?
Har du problem med inloggningen eller röstningen så kan du kontakta Linus Johnson på Journalistförbundets kansli. Du når honom lättast på lj@sjf.se.

Dela och sprida gärna Facebook-eventet om kongressombudsvalet! (facebook.com)

Läs mer om kongressen 2021 på sjf.se/kongress.

Senast ändrad 4 maj 2021