2 000 dagar sedan Gui Minhai frihetsberövades

Publicerad 9 april 2021

I dag är det två tusen dagar sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker i Hongkong.

(Gemensamt uttalande 9 april 2021.)

I februari i fjol dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudorättegång för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Såväl före som efter domen mot Gui Minhai har enpartistaten Kina konsekvent hållit Gui Minhai gömd både för hans familj och för den svenska diplomatiska beskickningen i Kina.

En dag som denna vill vi påminna den kinesiska regimen ännu en gång om att yttrandefrihetsfången Gui Minhai omedelbart måste friges och förenas med sin dotter Angela.

Inget livstecken sedan 2018

Vi vill också meddela att vi är oerhört oroliga för Gui Minhais hälsa då det inte kommit ett enda livstecken från honom sedan den 13 augusti 2018.

Under de gångna två tusen dagarna har de kinesiska makthavarna gjort allt för att vi ska glömma Minhai. Men så kommer det inte bli. Vi kommer även i fortsättningen att regelbundet påminna Kina om att vår svenske medborgare Gui Minhai måste återfå sin frihet.

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund

Senast ändrad 9 april 2021