Foto: Tor Johnsson

Attackerna mot journalister i Belarus måste upphöra

Publicerad 16 februari 2021

I morse genomfördes gryningsräder mot flera journalister i Belarus. Säkerhetsstyrkor som knackar på dörren hos journalister är tyvärr något som blivit allt vanligare i Belarus sedan det odemokratiska valet förra året.

– Utvecklingen i Belarus är väldigt oroväckande och något som omvärlden måste ta på största allvar. Som ordförande i Osse har Sverige, med Ann Linde i spetsen, ett särskilt ansvar för att bromsa utvecklingen, säger Ulrika Hyllert ordförande för Svenska Journalistförbundet.
 
Det som hände i morse visar på en upptrappning i attackerna mot journalister. Nu gick säkerhetsstyrkorna till samlad och preciserad attack mot flera journalister och inte minst det fristående belarusiska journalistförbundet, BAJ. Ordföranden för förbundet, Andrei Bastunets, hämtades för att bevittna när säkerhetsstyrkorna genomsökte förbundets kansli i Minsk. Säkerhetsstyrkorna tog med sig utrustning, medlemsformulär och andra dokument i samband med tillslaget, något som finns dokumenterat på film.
 
– Det är oacceptabelt att ett fackförbund attackeras på det här sättet. Det är en kränkning av såväl pressfriheten som föreningsfriheten för våra kollegor i Belarus, säger Ulrika Hyllert.

  • Läs vår debattartikel från 16 februari om situationen i Belarus, skriven tillsammans med Svenska PEN, Författarförbundet och Östgruppen, här.

Senast ändrad 16 februari 2021